Abonnementsartikel

Dansk forsker afviser forøget risiko for mund- og klovsyge i Danmark

Landmænd har ingen grund til at frygte, at vinden går i vest og fører mund- og klovsygen fra England til Danmark.

Ifølge en virusforsker på øen Lindholm er det usandsynligt, at mund- og klovsyge-virus skal kunne krydse Vesterhavet og smitte danske husdyr med den frygtede sygdom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Teoretisk kan viruset godt nå Danmark, men jeg tror afstanden er for stor. I så fald er smitstoffet fortyndet så meget, at koncentrationen af virus er for lille til at forårsage udbrud af sygdommen i Danmark, siger Karl Johan Sørensen, der er seniorforsker ved Statens Veterinære Institut for Virusforskning. Instituttet forsker i smittespredning og diagnostisering af virussygdomme - herunder mund- og klovsyge.

Meget optimistisk virusforsker

Karl Johan Sørensen er meget optimistisk med hensyn til, at Danmark kan undgå mund- og klovsygen:

- Hvis ikke der sker et eller andet åndssvagt uheld, tror jeg ikke vi får mund- og klovsyge i Danmark. Risikoen er ikke større nu, end den har været hele tiden. Vi kan ikke være sikre, men chancerne er meget små, konkluderer seniorforskeren fra øen Lindholm i Øresund.

- Vi er selvfølgeligt også rystede over udbruddene i England og senest Holland. Men vi skal huske på, at vi ikke har importeret dyr fra Holland og England i denne periode - så vidt vides, tilføjer Karl Johan Sørensen.

Får går frit uden øremærker

Seniorforskeren peger på, at Holland generelt er god til sygdomshåndtering. Problemet med fårene kan være, at selv hollænderne ikke har helt styr på, hvor alle de importerede får er blevet af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heller ikke Danmark har 100 procent styr på øremærkningen af smådyr som får og geder. Derfor er der heller ikke totalt overblik over dyretransporterne, mener virusforskeren.

Den største fare ved får og geder er ellers, at sygdommen er sværere at opdage i tide, fordi symptomerne er svagere end på andre husdyr.

Kold og fugtig luft smittebærer

Ifølge Karl Johan Sørensen er det danske klima ideelt som smittebærer, hvis først smitten kommer ind i landet. Derimod er luftbåren smitte ikke noget, man regner med i eksempelvis afrikanske lande.

Luftbåren virus bliver ganske enkelt ødelagt under sydlige himmelstrøg. Under sydlige himmelstrøg og på det afrikanske kontinent sker smittespredning stort set udelukkende ved direkte eller indirekte kontakt.

Karl Johan Sørensen påpeger, at det gælder om at slå smittede dyr ned så hurtigt som muligt for at undgå spredning af virus med dyrenes udåndingsluft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I døde dyr sker nemlig en ph-sænkning, som er med til at ødelægge viruset. Af samme grund mener han, at nedgravning af døde dyrekroppe er den bedste løsning.