Abonnementsartikel

Høj fødevaresikkerhed og oste af rå mælk hænger ikke sammen, mener Den Danske Dyrlægeforening

Den Danske Dyrlægeforening er gået ind i debatten om en dansk produktion af oste på grundlag af upasteuriseret mælk.

Det er en produktion, som blandt andet Osteriet Hinge ved Kjellerup forgæves har søgt myndighederne om tilladelse til at producere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi må på det kraftigste advare mod, at man giver tilladelse til at lave oste af ikke-varmebehandlet mælk. Det er slet ikke i overensstemmelse med danskernes ønsker om høj fødevaresikkerhed, hvis man tillader de såkaldte råmælksoste. Sådan siger formanden for Den Danske Dyrlægeforening Per Thorup.

Den Danske Dyrlægeforening advarer om, at der er en overordentlig stor risiko for, at sådanne oste bliver inficerede med sygdomsfremkaldende bakterier som listeria, salmonella og e-coli. Disse bakterier kan overføres fra dyr til mælk. Derfor varmebehandler man normalt mælken ved en pasteurisering, der er en opvarmning til ca. 70 grader celsius.

Importoste

- Det virker måske ulogisk at forbyde fremstillingen af danske oste af rå mælk, når man samtidig kan købe tilsvarende importerede bløde oste fra Italien og Frankrig. Hertil er blot at sige, at hvis man skulle gøre noget, så var det at forsyne disse oste med en kraftig advarsel. Risikoen for at blive syg af sådanne oste, er nemlig mindst lige så stor, som den ville være ved at spise en dansk fremstillet ost af rå mælk, siger Per Thorup.

- I dag står der blot på de importerede bløde råmælksoste, at de er fremstillet af upasteurieseret mælk, men ikke noget om, hvilken risiko man kan pådrage sig ved at spise dem.

Listeria-infektion er ifølge Per Thorup en alvorlig sygdom, der kan medføre meningitis og blodforgiftning, og som er dødelig i cirka hvert fjerde registrerede tilfælde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faglig uenighed

Mejeriingeniør Henrik Kanstrup fra Osteriet Hinge er uenig i dyrlægernes advarsel. Han har til MaskinBladet forklaret, at der findes flere tilfælde af listeria i importerede oste, der er produceret af pasteuriseret mælk end i importerede oste, der er produceret af upasteuriseret mælk.

Det skyldes ifølge Henrik Kanstrup, at listeria er en såkaldt efterinfektion, og derfor hævder han, at risikoen for en listeriainfektion bliver større, hvis mælken først pasteuriseres.

Argumentet er, at pasteuriseringsprocessen også dræber mælkens nyttige mælksyrebakterier, der er en form for naturens bakteriepoliti. Og da Osteriet Hinge kun anvender mælken fra én besætning, er der en naturlig bakteriebalance i mælken og derfor i praksis ingen risiko for listeriainfektion.

Sådan lyder den korte version af Henrik Kanstrups mikrobiologiske argumentation, som han blandt andet har fremført over for myndighederne i samarbejde med en professor i mikrobiologi.

Men indtil videre er det ikke lykkedes at få tilladelsen til den form for osteproduktion.