Abonnementsartikel

Kineserne frygter BSE fra Europa og indfører nu importstop af oksekød

Kina har nu indført et forbud mod import af oksekød fra 13 lande på grund af frygt for kogalskab. Forbuddet gælder ikke import af mælk og mejeriprodukter.

De 13 lande er Danmark, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Holland, Irland, Schweiz, Belgien, Luxemborg, Portugal, Italien, Spanien og Liechtenstein.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er indtil nu fundet tre tilfælde af kogalskab hos danske køer hos enten selvdøde dyr eller dyr med symptomer på sygdom. Der er endnu ikke fundet køer med kogalskab ved den rutinemæssige test af slagtedyr. Statens veterinære Serumlaboratorium oplyser nu, at en ko fra en nordjysk besætning, der tirsdag den 3. april kom under BSE-mistanke under en rutinemæssig undersøgelse, tilsyneladende ikke har kogalskab alligevel.

Samtidig udskyder japanerne nu afgørelsen om at lempe det importforbud mod kød og kødprodukter, som er indført af frygt for mund- og klovesyge.

Der vil gå yderligere to uger før det japanske landbrugsministerium vil træffe end beslutning om importstoppet, der blandt andet har ramt Danmark.

Positiv holdning

Japanerne vil først sende et hold veterinærfolk på rundrejse i EU for at vurdere landenes forholdsregler mod den smitsomme sygdom, skriver Aktuelt.

Den danske kødbranche havde ellers ventet en genåbning af importen af dansk svinekød. Japanernes beslutning om at udskyde afgørelsen skyldes ikke, at japanerne har ændret deres positive holdning til det danske beredskab mod mund- og klovesyge. Japanerne har derimod ikke tiltro til, at de veterinære foranstaltninger er tilstrækkelige i alle EU-lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bent Claudi Lassen, formand for Danske Slagterier, finder det meget utilfredsstillende, at japanerne udskyder beslutningen om at genåbne kødimporten.

- Det er helt uforståeligt, for japanerne har jo allerede haft et hold veterinærer i Danmark, og de har aflagt rapport til de japanske myndigheder. Der er ingen begrundelse for at udskyde beslutningen om at genåbne importen af dansk svinekød fra Danmark, siger Bent Claudi Lassen.

Først når den nye veterinære delegation vender hjem, vil de japanske myndigheder tage stilling til importforbudet efter en vurdering af situationen land for land. Og det ventes at tage omkring to uger, skriver Aktuelt.

De danske svineslagterier eksporter årligt for cirka 5,7 milliarder kroner til Japan.