Abonnementsartikel

Overskudsproduktion af sukker koster EU 800 millioner euro årligt

EU"s revisionsråd retter nu en skarp kritik mod EU"s sukkerpolitik, der i en ny rapport bliver karakteriseret som konkurrencehæmmende, dyr og fejlrettet.

Revisionsrådet har til formål at undersøge, at EU"s budget gennemføres som vedtaget og efter reglerne. I den netop offentliggjorte rapport fremgår det, at sukkermarkedet koster 800 millioner euro (næsten seks milliarder kroner) om året på grund af det overskud, som de europæiske landmænd producerer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Myndighederne mener, at EU"s nuværende regler har skabt et marked med alt for få aktører, og i enkelte lande, som Danmark og Sverige, er der blot en aktør, skriver det svenske landbrugsblad, ATL.

Foreslår kvoter

Formanden for de svenske sukkerroeproducenters forening, Otto von Arnold, tvivler på, om en mindre koncentreret branche vil gøre nogen forskel. Og selv om en øget konkurrence skulle føre til faldende sukkerpriser, gør det hverken fra eller til for forbrugerne, mener Otto von Arnold.

For selvom priserne på sukker skulle bliver lavere, medfører det ikke tilsvarende større efterspørgsel fra forbrugerne.

Revisionsrådet har flere forslag til, hvordan det europæiske sukkermarked kan ændres. Rådet foreslår blandt andet, at de kvoter, der i dag tildeles bearbejdningsindustrien, i stedet skal gives direkte til producenterne. Og kvoterne skal ligesom mælkekvoter være et handelsobjekt, skriver ATL.

Den svenske formand finder forslagene interessante og en styrkelse af sukkerproducenterne. Han mener dog, at det fungerer udmærket i dag, og skal revisionsrådets forslag gennemføres, kræver det radikale ændringer, mener Otto von Arnold.