Abonnementsartikel

Eksperter er faste i overbevisningen: génkontrol i generationer betaler sig.

Dansk avlsarbejde kører efter alle kunstens regler og er dybt respekteret ude i den store Verden. Men ude i mange produktionsbesætninger kører man efter bedste wild west principper.

Den nemmeste løsning er den såkladte lassoavl, hvor lykken tilsyneladende er en løkke om den umiddelbart kønneste og mest trivelige polt i svinestien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud af stien og ind i avlen med søsteren med de rundeste og kønneste former uanset, om formerne skyldes, at hun er fast i kødet eller blot rigeligt fed. Er polten lidt for genstridig at få ud af stien overgår retten til at indgå i avlen til næstkønneste polt.

Efterfølgende kan hun blive insemineret med en toporne fra KS-stationen. Så helt galt kan det vel ikke gå. Glemt er for halvdelen af parret den omstændelige registrering og kontrol med gener gennem generationer. Generne herved viser sig først senere.

Men stadigvæk er der en del helt almindelige svineproducenter også uden for SPF-rækkerne, som ikke vil nøjes med bedste orne, men også vil have, at gylten skal bringe de bedst mulige gener videre.

Stort potentiale for flere avlsdyr

Dansk Avlsdyrsalg har således eksisteret siden 1988 og omsæter årligt cirka 18.000 sopolte fra opformeringen videre til den almindelige svineproduktion.

SPF-siden omsætter cirka det ti-dobbelte antal. Men der er langt igen, før de fleste avls-moderdyr i Danmark stammer fra kontrollerede besætninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden for Dansk Avlsdyrsalg, Bent Petersen, skønner, at der indsættes cirka én halv million gylte årligt i danske sobesætninger. Kun cirka halvdelen af disse kommer fra opformeringen af avlsdyr, andre er såkaldt kernestyrede avlsdyr, mens altså også lassoavlen er vidt udbredt.

For avlscentrene er det dog stadigvæk avlen til KS-stationeren, som tæller langt mest på bundlinjen - også selv om avlerne ikke har kunnet komme igennem med deres krav over for KS-forhandlerne.

Opformering på alle niveauer

Danavl omsætter udelukkende Danavl avlsdyr, og har mulighed for at sælge dyr på alle sundhedsniveauer.

Danavl har tre sagsområder og fire sælgere. Et på Sjælland, et i Vestjylland og et i Midt- og Nordjylland - med to sælgere/salgsledere. De fire salgsledere sælger dog alle over hele landet og er ikke geografisk begrænset til eget område.

Bent Petersen, Holbækgård ved Juelsminde, mener, at der er behov for, at Dansk Avlsdyrsalg bliver bedre til at se mulighederne for øget omsætning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øget fokusering på produktionsresultater kan således være med til at flytte fokus mere over på avlsdyrene, for at opnå tilstrækkeligt gode resultater i staldene.

Dansk Avlsdyrsalg planlægger sammen med SPF, Dansk Svineavl og Dansk Opformering, hvorledes de gode Danavl-svin bedst gør nytte hos svineproducenterne.