Abonnementsartikel

Banker og kreditforeninger tabte sag om gebyrer i forbindelse med omlægninger af realkreditlån

Banker og kreditforeninger har i årevis ulovligt opkrævet gebyrer af husejere, her iblandt også mange landmænd, der har omlagt deres lån. Det blev fastslået i Sø- og Handelsretten i en sag mellem Forbrugerombudsmanden og bankernes foreninger, Finansrådet.

Fremover slipper husejere for at betale gebyr, når banken som panthaver i huset skal skrive under på, at man må omlægge sine realkreditlån, skriver Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig har hundredetusinde danske husejere udsigt til samlet at få et par milliarder kroner tilbage fra deres bank eller kreditforening.

Gebyrerne i forbindelse med omlægninger af realkreditlån er blevet opkrævet gennem 20 år.

Måske penge tilbage

Forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen er godt tilfreds med sagens udfald.

Gebyret kom i fokus i 1993, da mange danskere valgte at konvertere deres lån. Boligejerne blev præsenteret for heftige opkrævninger, før panhaverne ville aflevere den såkaldte respektpåtegning, der er en nødvendig accept for at kunne omlægge lån.

Dengang nedlagde Forbrugerombudsmanden midlertidigt forbud mod gebyrer større end 750 kroner, indtil det var afgjort, hvor vidt gebyrerne var lovlige eller ej, skriver Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hagen Jørgensen siger, at det er muligt, at husejerne kan få deres ulovligt opkrævede gebyr tilbage.

I Finansrådet afviser direktør Lars Barfoed at kommentere en eventuel tilbagebetaling af de ulovlige gebyrer. Han siger, at Finansrådet i første omgang vil analysere dommen og vurdere, om den skal ankes til Højesteret.

- Vi er forundrede over dommen. Der er et stykke arbejde forbundet med at give en respektpåtegning, og det tager man sig naturligvis betalt for, når man driver den virksomhed, som en bank er, siger Lars Barfoed til Politiken.