Abonnementsartikel

USA lukning for import af svinekød fra Danmark har fået andre leverandører på banen, og Danish Crown frygter derfor, at det bliver vanskeligt at genopbygge eksporten

Danish Crowns koncernchef Kjeld Johannesen tordner i Børsen mod både USA og EU, fordi han føler, at koncernens kamp for at få genoptaget USA-eksporten ikke tages alvorligt.

Ifølge Børsen skyldes den manglende indsats for at løse eksportstoppet, at der ikke er særlig stor interesse for Danmarks problem, fordi Danmark står for over 80 procent af EU-eksporten af svinekød til USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er umuligt at få sagen brag op på tilstrækkeligt højt niveau i EU. Ingen andre EU-lande gider have med sagen at gøre. Så det lille land, Danmark, svigtes i denne sag, siger Keld Johannesen til avisen.

- Skaden er sket nu. Adskillige års indsats med at opbygge en stor eksport er spoleret. Andre leverandører er kommet ind, især i restaurant- og cateringsektoren, siger tilføjer han.

Det er især eksporten af danske spare ribs, der er et problem at undvære, fordi amerikanerne betaler betydeligt mere, end det er muligt at opnå på andre markeder.

Keld Johannesen benytter i øvrigt også lejligheden til at lange ud efter Polen, der var blandt de førtse lande til at lukke grænserne for kød fra EU. Han beklager, at et ansøgeland til EU endnu ikke har åbnet grænserne.