Abonnementsartikel

Bebudet rapport kommer først til efteråret, oplyser Ritt Bjerregaard, men der er fortsat flertal for, at staten skal betale rente ved smøl ved udbetalinger af fx støtte

Regeringen forsøger at forhale indførelsen af rentegodtgørelse for forsinkede udbetalinger af eksportstøtte. Der er nemlig flertal uden om regeringen for, at Fødevareministeriet skal betale rentegodtgørelse (omvendt morarente) ligesom når borgere indbetaler for sent.

Redegørelsen var SF"s pris for at stemme for den såkaldte bemyndigelseslov vedrørende EU"s markedsordninger, som indførte det ny gebyr på 200 kr. - brancherne kaldte det eksportskat - på ansøgninger om eksportstøtte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareminister Ritt Bjerregaard (S) lovede i et samråd i fødevareudvalget torsdag 17. maj, at en bebudet rapport fra justits- og finansministerierne kommer i løbet af efteråret.

- Vi arbejder på at løse problemet, så der ikke bliver brug for rentekompensation.

- Jeg fik ros i udvalget for, at eksportstøttekreditkontoret har nået den pukkel, det skulle nå til 1. maj. Det var jeg glad for, for de har virkelig knoklet, sagde Ritt Bjerregaard efter samrådet, der var indkaldt af Annie Lunde Hansen (CD).

Både CD"s fødevareordfører og fødevareudvalgets formand, Kristen Touborg Jensen (SF) fastslår, at undersøgelsen skal være færdig inden 1. oktober. Oprindeligt var den lovet færdig i dette forår.

- Jeg havde gerne haft rapporten nu, men det er ikke urimeligt at kende konsekvenserne, inden man går ind i det. Tre måneder er ikke afgørende, siger Kristen Touborg Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SF"s landbrugsordfører er stadig indstillet på at indføre "gensidig retfærdighed".

- Ansøgningerne er faldet med ca. 50 procent, og så skønner man, at man kan klare ekspeditionerne i fremtiden uden ventetid.

- Men det er da mere vigtigt at få rentegodtgørelsen indført, for man ved aldrig, hvornår det kan gå galt igen, siger Annie Lunde Hansen til Ritt Bjerregaards argument om, at rentegodtgørelsen er unødvendig nu.