Abonnementsartikel

Venstre blokerer for brugerbetaling, som landbrugsorganisationerne ønsker

Vandmiljøpartierne holder landbruget fast på det tidligere tilsagn om at administrere fordelingen af brødhvedekontrakter inden for 50.000 ha.

Det skal ske uden udgifter for staten. Under udvalgsbehandlingen fremsatte regeringen et ændringsforslag, der gav hjemmel til gebyr eller brugerbetaling. Det ændringsforslag blev trukket tilbage, inden fødevareudvalget skrev betænkning onsdag den 23. maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landbruget har oprindeligt tilbudt at finansiere det på de vilkår, de kendte, og så er det dem, der har ændret holdning, og det har partierne ikke ønsket at bøje sig for, erklærede miljø- og energiminister Svend Auken (S) efter samrådet onsdag middag.

Svend Auken fastslår, at staten ikke bidrager finansielt til administration af brødhvedetillægget.

"Den eneste kattepine" - som Svend Auken udtrykker det - er spørgsmålet om finansiering og gebyr. Han håber, at "kampen mellem Venstre og landbruget er faldet ud på en fredelig måde", når man når frem til 2. behandlingen i næste uge.

- Regeringen er fuldkommen neutral over for den igangværende krig mellem Venstre og landbruget, siger Svend Auken.

Ikke gebyr på fortrædeligheder

Christian Mejdahl (V) siger nej til gebyr, for det ville i givet fald være første gang, man indfører gebyr på den enkelte landmand i vandmiljøplanerne. Det er ikke som følge af skattestop, men for at hindre en ny praksis med, at der også lægges gebyr på de "fortrædeligheder", landbruget pålægges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Venstres landbrugsordfører understreger, at landbrugets organisationer har lovet at påtage sig opgaven med at administrere brødhvedeloftet på 50.000 ha.

- Når de har stillet i udsigt, at de vil tage det besvær og den omkostning, så har vi sagt, at det skal de.

- Jeg er sikker på, at landbruget her kan benytte lejligheden til at vise, at det kan ordnes noget smidigere end Plantedirektoratet, siger Chr. Mejdahl.

Den sidste bemærkning skyldes, at Plantedirektoratet vurderer, at det vil koste op mod 1,5 mio. kr. at administrere ordningen inkl. klagesager. Chr. Mejdahl er overbevist om, at landbrugets egne virksomheder kan finde en billigere løsning.

Det er dermed ikke udelukket, at kontingentkroner kan medgå til administrationen af brødhvedetillægget. Det er netop det, Dansk Familielandbrugs formand Peder Thomsen og Landboforeningernes næstformand Henrik Høegh ville undgå, da de bad om en hjemmel til brugerbetaling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lovforslaget om gødningsnormer 2. behandles tirsdag den 29. maj. Det er sat til vedtagelse fredag den 1. juni.