Grundlæggeren beskæftigede sig kun med plove - Men pionerånden lever fortsat efter 175 år

HORICON/GRAND DETOUR - Grøn Teknik: Der er meget amerikansk historie i historien om John Deere. Der er der selvfølgelig meget logik i, da firmaet er amerikansk. Men der, hvor ophavet bliver tydeligt, er i den måde, firmaet præsenterer sig på.

Sammen med knap 30 internationale journalister var Grøn Teknik forleden inviteret til USA, hvor John Deere var vært for en dybere præsentation af sin internationale milliardvirksomhed, der i år kan fejre intet mindre end 175 års jubilæum.

Turen gav et solidt indblik i de fortællinger, traditioner og tankegange, der gennem de mange år har skabt og formet virksomheden, og som den dag i dag dyrkes med stolthed - ikke mindst i marketingsmæssige formuleringer. Det er en stolthed, som på alle måder er prisværdig, men som i salgsmæssig henseende formentlig ikke har helt samme bid uden for amerikansk grund.

Ingen er bedre til at være amerikanske end amerikanerne selv. Men stolthed og anprisning af sin forhistorie er ikke unikt for noget enkelt land. I Danmark finder vi også fælles referencepunkter i historien, men når budskaberne er formuleret som "Committed to those linked to the land", "nothing runs like a Deere" og "connect the pride of the past with the promise of the future", så er det USA, når det er tydeligst.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En forskel

For en kunde hos John Deere eller noget andet firma er det - og vil altid være - grundlæggende et spørgsmål om, hvorvidt produktet kan gøre en forskel. Basalt set at udgifterne til investeringen her og nu samt på langt sigt vil blive overgået af en øget indtjening.

Sådan har det altid været, og sådan vil det altid være fremover. Produkter, der gør en forskel, vil altid være eftertragtede, og kunsten er som regel at få kunderne til at indse, at de ikke kan leve uden, hvad man har at tilbyde dem.

For John Deeres vedkommende udgjorde begyndelsen for 175 år siden en livgivende forskel.

Rette redskab

Det hvidglødende stål trækkes ud fra bunden af bunken af kul. Kyndige hænder med de rette redskaber lægger stålet over ambolten, hvor tunge, velplacerede hammerslag indleder formningsprocessen.

Vi er Grand Detour, USA. En lille flække i staten Illinois, hvor samtlige få gader står vinkelret på hinanden, og hvor de mellemliggende felter er fyldt op med træhuse og massive løvtræer. Byen ligger godt 100 kilometer stik vest for Chicago, og ville ikke vække megen opmærksomhed, hvis det ikke var for John Deere. Byen blev arnestedet for den maskingigant, verden kender i dag.

Som ung smed slog John Deere sig i 1837 ned i byen, og fik med udviklingen af sin egen selvrensende plov skabt et redskab, der kunne tæmme den fede muld i området. De gængse plove var bygget til østkystens sandede jorde, og de kom til kort, når der skulle indvindes landbrugsjord mod vest.

Så aldrig en traktor

- Hvis John Deere havde været i live i dag, hvad ville han så have været kendt for?

Rick Trahan kigger rundt på dagens mange besøgende. I en lang årrække har den fyldige mand med det kraftige grå fuldskæg og det drævende snakketøj været den, man stiftede bekendtskab med som besøgende på John Deere Historic Site i byen. Iført sit smedeklæde det meste af dagen er han blevet nutidens svar på datidens John Deere. Alt, hvad der historisk er værd at vide om manden og firmaet John Deere, kan Rick Trahan fortælle levende og sjælfuldt.

Nogle af de inviterede journalister vover sig ud i forklaringer, der til Rick Trahans glæde alle indeholder noget med traktorer. Dette understreger blot hans pointe.

- Forkert! Da John Deere døde i 1890, havde firmaet indtil videre kun lavet plove. Det var først i 1918, at firmaet begyndte at lave traktorer, så manden bag firmaet nåede aldrig selv at se en traktor, understreger den voluminøse guide.

Efterspørgslen på plovene fra John Deere voksede hurtigt. Det første år byggede han en. To år efter var tallet ti, og yderligere tre år senere rundede han 100 enheder. I 1848 flyttede han 100 kilometer mod sydvest til byen Moline for at udvide produktionen. I dag er byen hjemsted for den internationale milliardkoncern John Deere.

I andre byer fandt John Deere lokaliteter for flere produktioner. Blandt andet i byen Horicon godt 200 kilometer nord for Grand Detour. I dag rummer byen cirka 3600 indbyggere, og med omkring 1800 ansatte på fabrikken er det et regnestykke, som er svært ikke at trække på smilebåndet over. Ikke alle 1800 ansatte har dog hjemme i Horicon.

De ærkeamerikanske dyder med respekt for arven fra fortiden fornægter sig dog ikke. Lokationen hedder ordret John Deere Horicon Works, for her arbejdes der, og det gøres effektivt. Måske hjælper det også på produktionen, at mobilsignalet var ikke-eksisterende, og der derfor ikke var nem adgang til at bruge tid på sociale medier. Sådan valgte nogle af journalisterne i hvert fald at fortolke situationen - med et glimt i øjet.

Produceres ud fra forventet salg

Fabrikken i Horicon fejrede sidste år 100 års jubilæum. Fra at have produceret hestetrukne landbrugsredskaber bygger de i dag blandt andet kompakttraktorer i X300, X500 og X700 serierne samt den alsidige Gator transporter.

Den første kompakttraktor blev bygget i 1963, og siden er der produceret et anseligt antal. Gator nummer 500.000 rullede desuden ud fra fabrikken i Horicon i 2010.

Produktionen leverer også pladedele til øvrige John Deere produktionssteder som følge af sine enorme pladepressere. Sidste år blev der leveret 52.000 tons stål til faciliteterne i Horicon, som kom ud i den anden ende som færdige maskiner eller dele dertil.

Udviklingen af nye produkter foregår løbende i tæt kontakt med de eksisterende kunder, og den nærhed giver John Deere en mulighed for at planlægge en produktion på forventet salg. Der produceres således til lager, som bygges op på baggrund af imødeset salg. 70-80 procent af salget sker i foråret, så lagrene af "turf"-maskiner skal være på plads, når vinteren trækker bort.

Det gælder fortsat om at kende kundernes behov - både nu og i fremtiden. Hvad kunderne vil efterspørge om eksempelvis syv år, bliver der allerede tegnet på i blandt andet Horicon i dag.

Spørger man Rick Trahan ville grundlæggeren John Deere, hvis han havde levet i dag, være kendt for sin alder, for han ville være 208 år gammel. Pionerånden fra ham lever dog i bedste velgående i koncernen John Deere anno 2012.