Abonnementsartikel

John Deere ønsker stærkere støtte fra den amerikanske Export-Import Bank blandt andet med henvisning til, at europæiske regeringer yder den form for støtte

Dean Dot, Vice President International for Deere & Company, mener, at den amerikanske Export-Import Bank er en afgørende samarbejdspartner, når det drejer sig om at sikre eksport af amerikanske produkter til især udviklingslande.

Det fortalte han for nylig til det amerikanske senats komité for international handel og finansiering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved mødet med komitèen slog han til lyd for at styrke den amerikanske Export-Import Bank. Han ønsker dermed at styrke amerikanske virksomheders muligheder for at konkurrere med eksportører fra andre lande, som yder større støtte til sine eksportvirksomheder.

- Af de 700 millioner dollars, som Deere & Company siden 1996 har solgt maskiner for til tidligere Sovjet-republikker, ville ikke en eneste handel være gennemført uden garantier fra Ex-Im Banken, sagde han.

Valg-bøvl

Dean Dot brugte også anledningen til at gøre opmærksom på de problemer, som opstår for den amerikanske eksport, i det første år efter et præsidentvalg.

Problemerne skyldes, at Ex-Im Bankens formand og næstformand skiftes ud efter valgene, og at den nytiltrådte amerikanske regering først skal forny bankens mandat.

Det giver et tomrum, som skader amerikansk eksport og giver andre landes eksportører bedre kort på hånden, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig argumenterer han for i det hele taget at styrke bankens muligheder for at promovere amerikansk eksport over hele verden, og at bankens budget modsvarer opgaverne på dagens globale markedsplads.

Dean Dot begrunder ønsket om en styrkelse af Ex-Im Banken med, at finansiering er blevet en stadigt væsentligere parameter, når der skal sælges landbrugsmaskiner til kunder, som kender og sammenligner et bredt udsnit af produkter fra hele verden.

- Salget går ofte til den udbyder, som kan tilbyde den bedste finansiering, sagde han til senatskomitéen.

For at dokumentere eksportens betydning for Deere & Company, fortalte Dean Dot, at selskabet i 2000 solgte udstyr i mere end 160 forskellige lande.

Den virkelighed, som selskabet møder ude på eksportmarkederne er, at europæiske, japanske og canadiske regeringer alle konkurrerer skarpt mod amerikanske eksportvirksomheder og ligefrem skræddersyer sine eksportstøtteordninger med det ene formål at fremme sit eget lands eksport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi står over for, at fremmede lande konkurrerer mod Amerikanske virksomheder, siger Dean Dot.

USA bagefter

Ifølge John Deere er USA bagefter sine største konkurrenter på verdensmarkedet, når det gælder offentlig eksportstøtte på nye markeder.

Med en kraftig kritik af Ex-Im Bankens indsats i både kvantitet og kvalitet, fastslog Dean Dot, at en styrkelse af banken er en nødvendighed for at sikre amerikansk eksport og job i eksportvirksomhederne.

Eventuelle nedskæringer i Ex-Im Bankens budget vil direkte koste amerikansk eksport og masser af job i eksporterhvervene, forudser han.

Han påpegede, at USA kun ligger på en syvendeplads efter lande som Korea, Tyskland, Canada og Holland og kun lidt foran Spanien, når der ses på mængden af eksport, der støttes af offentlige finansieringsordninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Dean Dot er der ikke tale om subsidier til private virksomheder, og Ex-Im Banken er et finansielt sundt foretagende med et 2000-overskud på 345 millioner dollars i nettoindtægt til den amerikanske stat.