Abonnementsartikel

Nu kan brugere af MaskinBladet Online trække på maskineksperten Gunnar Schmidts store viden og erfaring

Faldende indtægter øger behovet for at minimere udgiftssiden for dermed at sikre et positivt bidrag til bedriften. Og her spiller fokus på maskinomkostningerne en væsentlig rolle.

- Det er ikke et spørgsmål om at lade være med at købe nye maskiner, men man skal have en begrundelse for sit valg af maskiner, så man køber de rigtige maskiner, siger maskinkonsulent Gunnar Schmidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vil fremover indgå i MaskinBladet Onlines ekspertpanel på www.maskinbladet.dk.

Her kan hjemmesidens brugere konsultere den anerkendte maskinekspert, der er kendt for at sige tingene klart uden at pakke dem unødvendigt ind.

Gunnar Schmidt dækker en bred vifte af faglige emner, som han kan give råd om på nettet. Den mere konkrete rådgivning vil dog fortsat blive ydet på traditionel vis via Maskin- og bygningsrrådgivningen i Vildbjerg, hvor Gunnar Schmidt er tilknyttet.

Fagligt fundament

Gunnar Schmidts baggrund er en uddannelse som landmand, som han supplerede med en uddannelse som landbrugstekniker med speciale i bygninger og maskiner.

Løbebanen blev indledt i serviceafdelingen i en virksomhed, der producerede maskiner til jordbearbejdning. Siden 1988 har han arbejdet som konsulent kun afbrudt af et enkelt år, hvor han beskæftigede sig med undervisning samt private aktiviteter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sit virke som konsulent har Gunnar Schmidt udover almindelige konsulentopgaver interesseret sig for maskinteknik og -økonomi. Han har et særligt speciale i teknik til kartoffelproduktion, og desuden er han arbejdsmiljøkonsulent.

Behov for råd

Gunnar Schmidt mener, at behovet for rådgivning er vigtigere end nogensinde tidligere på grund af faldende indtægter og stigende omkostninger.

- Der er så smal en margin, at det er vigtigt at gøre tingene rigtigt den første gang, og derfor er der behov for konsulenters hjælp til at støtte beslutningerne, siger han.

Og derfor ser han et øget behov for kvalitetsrådgivning blandt de landmænd, der har til hensigt at leve af landbruget i fremtiden.

- Alle øvrige faggrene inden for landbruget har optimeret over stort set hele linjen. Men inden for maskinområdet ser vi et utroligt stort spænd i, hvad det koster at dyrke en hektar, konstaterer Gunnar Schmidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener derfor, at det må været et vigtigt mål at kappe toppen af omkostningerne og konvertere beløbet til et overskud.

- Som konsulenter kan vi rådgive om, hvordan økonomien bliver bedst, og vi kan træde et skridt til siden og se på, om der er en radikalt anderledes måde at gribe tingene an på.

- I mit arbejde ser jeg det som min fornemste opgave at sikre størst muligt økonomisk afkast til landmanden, medmindre andet er aftalt. Man skal ikke foregøgle, at man vil noget andet, og jeg ser det som min opgave at sige min mening klart, selvom den nogle gange skal udtrykkes mere diplomatisk end andre gange, siger Gunnar Schmidt.

- Rådgivning må ikke blive tantet. Der er behov for holdninger, for kun på den måde får landmanden et kvalificeret modspil, når han i sidste ende selv skal træffe beslutningerne, lyder det afslutningsvis.