Abonnementsartikel

Præmielofter på 1,8 køer pr. ha og 90 dyr pr. besætning samt større intervention vedtaget på EU-landbrugsministrenes rådsmøde

- Det er et slag lige i maven på dansk oksekødproduktion, siger Landbrugsraadets repræsentant i Bryssel, kontorchef Jacob Bagge Hansen, efter EU-landbrugsministrenes rådsmøde tirsdag.

Landbrugskommissær Franz Fischler kom igennem med sin syvpunktsplan. Den indebærer, at antallet af storkreaturer nedsættes i løbet af to år fra 2 til 1,8 pr. hektar, og der genindføres et loft på 90 dyr, som kan modtage præmier. Det sidste vil specielt ramme kalveproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Videre udvides den almindelige markedsordnings interventionsloft fra 350.000 ton til 500.000 tons i år, hvilket giver Franz Fischler mere råderum til efteråret.

- Kommissionen skulle vente, og hvis den ventede et par måneder, ville markedet have reguleret det, sagde Ritt Bjerregaard for en måned siden om forslaget til ny markedsordning.

Kødoverskud falder

Siden er faldet i forbruget mindsket yderligere fra 10 pct. til 8,8 pct. som gennemsnit for hele EU. For to måneder siden lå forbruget 18 procent under det normale, så på to måneder har oksekød genvundet halvdelen af det tabte.

I Danmark, Holland, Irland, Storbritannien, Østrig og Finland er der tale om uændret forbrug, mens Tyskland, Grækenland og Portugal har et fald på 15 pct.

Franz Fischler vurderer, at forbruget ikke har rettet sig helt før om to år. Han begrunder de nye krav om ekstensivering med, at der skal luft til det oplagrede kød, som skal tilbage til markedet på et tidspunkt.