Abonnementsartikel

Repræsentantskabet og bestyrelsen for Arla Foods har netop vedtaget en omfattende 5-års plan

Efter at have orienteret sit repræsentantskab på et 2-dages møde i Sverige har bestyrelsen for Arla Foods vedtaget en omfattende strategi- og strukturplan, der skal implementeres over de kommende fem år.

Ifølge MaskinBladets oplysninger omfatter planen blandt andet lukning af 17 mejerianlæg i Danmark og Sverige samt afskedigelse af i alt 700 medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

10 mejerier i Danmark og syv i Sverige rammes af lukninger. Arla har tidligere meddelt, at selskabet også lukker sit mejeri i Norköping. Desuden er mejeriet Grøndal på Fyn solgt som følge af fusionen mellem MD og Kløver.

Bag disse tal gemmer der sig det forhold, at i alt 1.050 stillinger på de mejerier, der skal lukkes, mens der bliver cirka 350 nye job på mejerier, der istedet skal udbygges.

For ejerne af Arla Foods, hvilket er cirka 15.000 mælkeproducenter i Danmark og Sverige, betyder den vedtagne plan, at der i første omgang skal ske en konsolidering af koncernen. Men på sigt vil rationaliseringerne føre til en alt andet lige forbedring af mælkeprisen på fem øre pr. kg leveret standardmælk.

Der bliver også tale om investeringer på 2,3 milliarder kroner i eksisterende anlæg, som udbygges til at overtage produktionen fra de anlæg, der lukkes. Investeringerne kan også komme til at omfatte anlæg til produktion af det nye sødemiddel tagatose, som Arla Foods har patent på.

Noget i gære

Tidligere har MD Foods tabt betydelige summer i England. Men i de senere år har der trods en heftig konkurrence i England været en fornuftig indtjening på dette marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arla Foods har således placeret sig som en af de større udbydere på dette marked – både med mælk indvejet i England og med produkter fra Danmark og Sverige, som er eksporteret til de britiske forbrugere.

Men det engelske marked er stadig præget af for mange udbydere, og noget tyder på, at der er fusioner på vej, hvori Arla Foods også kan være en part.

Afregning af mælk

Arla Foods arbejder også hen mod en ensretning af mælkens betaling i Danmark og Sverige, hvor der hidtil har været to temmelig forskellige modeller for mælkens betaling.

Den endelige model skal være klar senest til den 1. oktober 2003, og noget tyder på, at der med hensyn til afregning af mælkens kvalitet bliver tale om en "svensk model", hvor fradrag frem for tillæg bliver guleroden til at levere en høj kvalitet.

Et yderligere incitament til at levere god kvalitet kan blive en form for certificering af den enkelte leverandør til Arla Foods.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen økodivision

Ifølge MaskinBladets oplysninger er der ikke planer om at etablere en særskilt økologisk division i Arla Foods, sådan som nogle økologer har ønsket det.

Men den økologiske mælk vil fortsat være en del af Arlas sortiment på lige fod med den konventionelle mælk.

På Arlas hjemmeside, www.arlafoods.dk, er det muligt at læse de nærmere detaljer om koncernens strategi. Hjemmesiden indeholder blandt andet et kort over de mejerier, der skal lukkes.