Abonnementsartikel

Mælkepriserne i Frankrig, Holland og Tyskland havde i 2000 en højere vækst end i Danmark

De danske mælkeproducenter kunne notere en stigning i afregningsprisen på 1,2 pct. fra 1999 til 2000. Det er noget mindre en kollegerne i særligt Frankrig, Holland og Tyskland.

Den danske afregning er dog stadig højere end i disse lande, men forspringet er blevet mindre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stigningen i 2000 skyldes dog først og fremmest, at 1999 var et meget dårligt år i stort set alle lande, skriver UgeNyt fra Mejeriforeningen.

I Frankrig, Holland og Tyskland blev stigningen i mælkepriserne på henholdsvis 3,0 pct., 5,2 pct. og 2,6 pct. Det gælder stigningerne for mælk med 4,2 pct. fedt og 3,4 pct. protein omregnet til danske kroner pr. 100 kg.

Det betyder, at valutakurser i nogle tilfælde har haft indflydelse på placeringer på listen i UgeNyt fra Mejeriforeningen, der sammenligner en række landes mælkepriser.

New Zealandsk rekord

New Zealands valutakurs er i 2000 stort set uændret i forhold til 1999. Her har mælkeproducenterne oplevet en rekordstor fremgang på 20,5 pct. i prisen på mælk.

Stigningen i Frankrig, Holland og Tyskland er ifølge Mejeriforeningen fortsat i 2001. Acontoprisen steg de første måneder med cirka fem pct. i forhold til samme periode året før. I Tyskland er stigningen otte pct., og i Frankrig ventes mælkeprisen at stige med fem pct. i første halvår af 2001.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arla Foods har øget acontobetalingen i Danmark med knap fire pct., og i Sverige er betalingen i årets første måneder steget med cirka tre pct. sammenlignet med de tilsvarende måneder i 2000, skriver UgeNyt fra Mejeriforeningen.