Abonnementsartikel

Danisco Sugar forventer markante forandringer på markedet for sukker i nær fremtid

EU"s landbrugsministre har med enkelte ændringer vedtaget at forlænge markedesordningen for sukker med fem år. Dermed er der sikret ro til at gennemføre den nødvendige tilpasning til de fremtidige krav for sukkerproduktionen og roedyrkningen.

Mindstepriserne for roer og sukker er uændrede, når den nye ordning træder i kraft den 1. juli 2001. Ministerrådet besluttede dog at sløjfe ordningen for lagerudligning, og sukkerkvoterne reduceres med 0,8 pct. Desuden vil EU-kommissionen i 2003 analysere markedsordningen for sukker og eventuelt forslå ændringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danisco Sugar venter at få et fald i indtjeningen på 50-100 millioner kroner, når ordningen for lagerudligning ophører den 1. oktober i år. Derfor vil Danisco nu forhandle med roedyrkernes organisationer for at imødegå dette fald. Det skriver koncernens personaleblad, Sugartime.

Markante ændringer

Landbrugsdirektør i Danisco, Niels Nordgaard-Andersen, forventer, at den næste markedsordning for sukker, som efter planen skal gælde fra 2006, vil være påvirket af EU"s udvidelse med en række østlande.

Desuden er der udsigt til, at EU i 2006-2009 åbner for import af sukker fra de 48 fattigste lande i verden. Derfor tror Niels Nordgaard-Andersen, at markedsordningen kan blive markant ændret fra 2006.

- Der vil gradvis dannes et nyt grundlag for sukkerproduktion. Det skal vi og dyrkerne tage højde for, siger Niels Nordgaard-Andersen til Sugartime.

Bladet skriver, at Danisco har orienteret roedyrkerne om udsigterne på sukkermarkedet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har taget initiativ til i fællesskab med dyrkernes organisationer at finde løsninger, der både på kort og på langt sigt kan opveje effekterne af forandringerne, siger Niels Nordgaard-Andersen.