Abonnementsartikel

Bush-regeringen har indberettet indkomststøtte på 10 mia. dollars til USA"s landmænd til verdenshandelsorganisationen WTO - formanden for Husets landbrugsudvalg er rasende

For at gå foran som et godt eksempel har USA indberettet 10,4 mia. dollars givet som indkomststøtte til USA"s landmænd i 1998/99 til verdenshandelsorganisationen WTO, fordi man anser støtten for at være handelsforvridende.

Dette har vakt vrede hos formanden for landbrugsudvalget i Repræsentanternes Hus, Bush"s partifælle Larry Combest fra Texas. Han var tidligere på måneden medunderskriver på et lovforslag, der skal bevilge Bush en såkaldt "fast track" – en særlig bemyndigelse til, at Bush kan indgå aftaler på Kongressens vegne i de kommende WTO-forhandlinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men nu har Combest trukket sig som medunderskriver på lovforslaget i protest mod indberetningen af støttebeløbet.

"Ensidig nedrustning"

- USDA"s indberetning svarer til ensidig nedrustning, siger Combest i en udtalelse. Han frygter, at WTO vil anlægge samme syn på indkomststøtte givet i 1999 og 2000, og at det kan blive svært at give den form for støtte i fremtiden.

- Men netop derfor må USA – for at sætte et eksempel for andre - indberette støtten under WTO"s såkaldte blå boks, der omfatter støtteordninger, lyder begrundelsen var landbrugsminister Ann Veneman.

Støtten i 1998-1999 blev givet som en del af de faste prisstøtte- og låneprogrammer, der er knyttet til hver enkelt afgrøde.

Også i den store landbrugsorganisation Farm Bureau er man tilfreds.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- USDA"s beslutning var vanskelig, men rigtig, siger formanden Bob Stallman til Reuters.

Den særlige handelsbemyndigelse

Når Kongressen har givet præsidenten den særlige bemyndigelse til at forhandle, har Kongressen kun mulighed for enten at afvise eller tiltræde forhandlingsresultater, som præsidenten kommer hjem med. Får præsidenten ikke en fast track, kan Kongressen derimod ændre de forhandlings-resultater, som han kommer hjem med. Det svækker hans forhandlingsposition i forhandlingspartnernes øjne.

Så Clinton blev den første præsident siden 1974, der ikke fik den særlige bemyndigelse. Det fik dog ingen betydning, eftersom der ikke var nogen egentlige frihandelsforhandlinger i hans sidste 6 regeringsår.

"Undskyldning for at undgå handel"

Arbejds- og miljøforhold er også årsagen til, at også demokraterne er blevet vrede på Bush i sagen om fast track. I en tale til en samling ledere af store landbrugsvirksomheder i Washington den 18. juni betegnede Bush arbejds- og miljøforhold for uønskede som uønskede i de kommende WTO-forhandlinger – til demokraternes vrede.

Mødet blev afholdt, fordi Bush ville skabe opbakning blandt lederne til at give ham den omstridte fast track.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sin tale betegnede Bush inddragelse af arbejds- og miljøspørgsmål som "undskyldninger for at undgå handel". Han erkendte, at nogle nærer berettigede bekymringer om disse forhold, men langede samtidig hårdt ud efter dem, "som ikke kan lide fri handel".

- De er protektionister og isolationister. Vi må afvise den slags tanker i Amerika, sagde han ifølge Reuter.

Demokrater betænkelige

Præsident Bush slog også et slag for handlens betydning for afskaffelsen af fattigdom.

- Jeg vil gerne minde folk om, at hvis man er en fattig nation, er det svært at behandle sine borgere godt. Og hvis man er en fattig nation, er det vanskeligt at føre en god miljøpolitik, og handel er det bedste middel til at udrydde fattigdom. Derfor bør vores handelsaftaler være fri for tillægsbestemmelser, der forhindrer os i at handle frit, sagde Bush videre.

Hans udtalelser er i overensstemmelse med en WTO-rapport fra efteråret 1999. Den fastslog, at handel forbedrer velfærden, og at fordeling af velfærden derefter er op til de lokale regeringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans udtalelser har givet flere demokrater betænkeligheder ved at give Bush den særlige bemyndigelse, i hvert fald lige nu. Demokraten Sander Levin siger, at med Bush"s udtalelser "ruller bolden baglæns". Han mener, at republikanerne bør begynde helt forfra for at få lovforslaget om "fast track" igennem.