De økologiske landmænd i Danmark får i disse dage tilsendt en "Statusrapport for økologisk jordbrugsproduktion" fra Plantedirektoratet.

Statusrapporten, der erstatter den gamle avlskontrolrapport, skal bruges, når landmanden sælger sine produkter fra gården som økologiske varer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Indførslen af statusrapporten skal først og fremmest forhindre, at en økologisk landmand kommer til at vente på at kunne sælge sine produkter som økologiske, siger Rasmus Kjeldahl, chef for Plantedirektoratets Sektor for økologi.

Tidligere kunne en landmand for eksempel komme i den situation, at kornet først kunne sælges som økologisk, når Plantedirektoratet havde gennemført kontrollen og udstedt en avlskontrolrapport.

- Med statusrapporten har den økologiske landmand derimod altid dokumentation for, at hans produkter er økologiske, siger Rasmus Kjeldahl.

Kontrol

Statusrapporten indeholder en oversigt over, hvilken status de enkelte marker og dyreholdet på ejendommen har. Det vil sige, om de er økologiske, under omlægning eller ikke-økologiske.

Statusrapporten bygger på de oplysninger, som økologiske landmænd har indberettet for 2001. Disse oplysninger vil også blive brugt som grundlag for Plantedirektoratets kontrol på de økologiske gårde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Producenten kan supplere statusrapporten med en "tro og love-erklæring" og en kopi af den seneste kontrolrapport som yderligere dokumentation for den økologiske status, oplyser Plantedirektoratet.

På Plantedirektoratets hjemmeside er det muligt at se, hvornår der sidst er gennemført kontrolbesøg på den enkelte økologiske bedrift. På den måde kan både producenter og virksomheder se, hvilken kontrolrapport der skal benyttes.

Plantedirektoratets hjemmeside har adressen www.pdir.dk. Kontrolbesøgene omtales under "Publikationer": "Liste over økologiske bedrifter."