Abonnementsartikel

Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har beregnet, at danske kvægbrugere får op til 13 kroner mindre pr. kg kød end mange EU-kollegaer

Ifølge Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter er danske kvægbrugere udsat for grov konkurrenceforvridning, fordi den danske fødevareminister ikke vil kompensere for de udgifter, som erhvervet er blevet pålagt af EU i forbindelse med BSE-situationen.

Foreningen har beregnet, at der kan være op til 13 kroner i forskel på den pris, som en EU-kollega opnår for et kg oksekød sammenlignet med deres danske kollegaer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En portugisisk, fransk eller tysk kvægbruger kompenseres med beløb, der svarer til mellem 6,00 og 7,50 kroner pr. kg oksekød, hvorimod den danske kvægbruger er pålagt ekstra omkostninger, der svarer til 5,37 kroner, fremhæver foreningens formand, Povl Thomsen.

Han anklager fødevareminister Ritt Bjerregaard (S) for ikke at ville erkende, at det indre marked i EU dermed trædes under fode, fordi der således ikke er ens vilkår for producenterne i de forskellige lande.

Åbent brev

Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har sendt et åbent brev til ministeren og henviser til, at ministeren tidligere har udtalt, at hun anser ligestilling mellem de forskellige medlemslandes landbrugs- og fødevareerhverv som en grundlæggende forudsætning for, at det indre marked kan fungere optimalt.

Landsforeningen ønsker ministerens svar på, hvorvidt en så stor forskel i måden at kompensere på i de enkelte lande ikke er konkurrenceforvridende.

Ministeren har endnu ikke svaret konkret på henvendelsen, men henviser til, at det er regeringens holdning, at dansk kvægbrug ikke skal kompenseres på grund af BSE-situationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Denne arrogante forskelsbehandling må nu frem i lyset. Dansk kvægbrug kan ikke i længden holde til en så kraftig forskelsbehandling, siger Povl Thomsen.