Abonnementsartikel

Forbrugerne udsættes for mere dioxin end ønskeligt, vurderer EU"s videnskabelige Komité

Selvom Den Stående Komité for Levnedsmidler på et møde den 25. juli stemte Kommissionensforslag om regulering af indholdet af dioxin i fødevarer ned, bliver forslaget sandsynligvis alligeveltil noget.

Forslaget skal nemlig behandles af EU"s fødevareministre ved et kommende rådsmøde, hvordet sandsynligvis vil blive vedtaget, skriver Fødevareministeriets nyhedsbrev Externt Forum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der skal ikke herske tvivl om, at fødevaresikkerhed står højt på min dagsorden. Derfor er detglædeligt, at det nu ser ud til, at der kommer grænseværdier for indholdet af dioxin i fødevarer. Dioxiner ophobes i fødekæden og findes specielt i animalske fedtstoffer. Derfor er det ekstra vigtigt,at der kommer mere klare linier, når det gælder dioxin i mad, da dioxin er kræftfremkaldende, sigerfødevareminister Ritt Bjerregaard.

Når forslaget sandsynligvis vedtages, kommer der grænseværdier for indholdet af dioxin i foreksempel kød, mælk, æg og fisk. EU "s Videnskabelige Komité for Levnedsmidler har vurderet, atdet høje baggrundsniveau i miljøet betyder, at forbrugernes udsættes for mere dioxin end ønskeligt.

Fødevaredirektoratet har anslået, at danskernes gennemsnitlige indtag af disse fødevarer ligger ligeover grænsen af det ønskelige.

Men et generelt forbud mod dioxin i fødevarerne ville ramme stort set alle kød- og fiskeproduktersamt mælk og æg. Det har derfor været nødvendigt at sætte grænseværdierne så højt, at kun mellem en og fem procent af de mest belastede fødevarer sorteres fra.