I snart tre år har en arbejdsgruppe under Danmarks Landboungdom forberedt det store arrangement i Salling, og planlægningen er nu gået inde i den afsluttende fase, hvor det ikke længere er de store linier men de små praktiske detaljer, der diskuteres.

Ud over selve verdensmesterskabet, som løber over to dage, arrangeres der en række andre aktiviteter for de besøgende. For de mindre gæster bliver der et dyrskue med smådyr og mulighed for ponyridning. For det mere maskininteresserede publikum bliver der både en stationær maskinudstilling og flere aktiviteter i marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For nostalgikere er der opvisning med veterantraktorer og pløjning med heste. Og det er ikke tilfældige ekvipager, men dygtige heste og pløjere fra flere lande, der kommer og kæmper om verdensmesterskabet i pløjning med heste.

Hjemme omkring godset bliver der en fødevaremesse og en udstilling med titlen "Job og karrieremuligheder i landbruget".

Pløjning i to klasser

Organisationen bag verdensmesterskabet er World Ploughing Organization, der i daglig tale forkortes WPO. Selv om WPO næste år kan fejre 50 års jubilæum, har organisationen formået at følge udviklingen i det moderne landbrug og har nu i en årrække haft konkurrencepløjning med vendeplove på programmet.

I klassen med vendeplove bliver der 14 deltagere, og her repræsenteres Danmark af sjællænderen Hans Dam, der deltager i sit anden verdensmesterskab.

I klassen med standardplove skal den nuværende verdensmester, Henry Thegen fra Assentoft ved Randers, forsøge at forsvare titlen og hjemtage sit andet VM på stribe.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henry får dog kamp til sidste fure af ikke mindre en 45 konkurrenter, og imellem disse pløjere gemmer der sig mindst et par håndfulde meget skrappe udfordrere.

Pløjere fra en del lande har ønsket at komme til Salling og træne i god tid forud for konkurrencen. For disse pløjere er der arrangeret lokal indkvartering og muligheder for træning hos lokale landmandsfamilier som glæder sig meget til, at være værter for de udenlandske gæster.

Skole skifte skema

Indkvarteringen af de mange pløjere, dommere og bestyrelsesmedlemmer i WPO sker på Salling Ungdomsskole og på Roslev vandrehjem.

- Forud for verdensmesterskabet er der træning og klargøring af materiel. Derfor ankommer gæsterne allerede den 15. september og forlader først skolen den 24 september. Ungdomsskolen har derfor ændret sin undervisningsplan og sender samtlige elever på studietur i hele ude 38, så vi har hele skolen til rådighed for arrangementet, hvilket vi er meget taknemmelige for, siger Lene Mouritsen, der er konsulent hos Danmarks Landboungdom og koordinator for arbejdsgruppen.

- Søndag aften den 23. september arrangeres der en stor afslutningsfest i Jebjerg-Lyby Hallen. Hallen har plads til godt 800 gæster, så der er lagt op til en kæmpe fest med spisning, præmieoverrækkelse og dans. Over halvdelen af billetterne er allerede solgt, og de resterende sælges fra landboungdomskontoret efter "først til mølle" princippet, oplyser Lene Mouritsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Budget på små to millioner kroner

Afholdelsen af et verdensmesterskab med 60 deltagere et lidt af en mundfuld for Danmarks Landboungdom. Budgettet balancerer med cirka 1,7 millioner kroner, og for at skaffe indtægtsdækning for alle udgifter er der søgt støtte fra diverse fonde og legater.

- Desuden har vi mødt en stor velvillighed hos mange af landbrugets leverandører, organisationer og selskaber.

- En lang række firmaer har været os behjælpelige med praktiske ting og ydelser. Eksempelvis er næsten al bespisning sponsoreret af slagterier, mejerier og levnedsmiddelvirksomheder.

- Vi er meget taknemlige for den hjælp og skylder vore sponsorer en stor tak, siger Lene Mouritsen.

Følg med på nettet

På internetadressen http://www.world-ploughing-contest2001.com kan man løbende følge forberedelserne til mesterskabet. Her findes der også et link over til WPO"s hjemmeside, hvor listen over de 60 deltagere findes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Op til konkurrencen vil vi løbende opdatere siden, og under selve konkurrencen vil vi hurtigst muligt lægge delresultater ud på nettet, slutter ungdomskonsulenten