Abonnementsartikel

Brdr. Holst Sørensen A/S har snart gennemført et generationsskifte, som skal ruste virksomheden til fremtiden

Da Vagn Holst Sørensen i begyndelsen 1960"erne var i England på vej hjem fra USA, tog han en traktor med hjem til eget brug. En bekendt af naboen ville også gerne have et eksemplar af de noget billigere engelske traktorer, så endnu en blev hjemført. Samme ønske kom fra naboens søn, og med ét var en ny forretning sat i gang.

- Det begyndte stille og roligt med Fergusson 35, 65 og Ford Supermajor. Siden er det så vokset, og i dag omsætter vi for over 100 mio. kr. og har 73 ansatte, fortæller Søren Holst Sørensen, medejer og marketingchef i Brdr. Holst Sørensen A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var hans farbror, der i sin tid var i England, og som grundlagde maskinhandelen sammen med sin bror Kristian, som er Søren Holsts far.

Siden er der sket store forandringer. Både med forretningen og med kunderne, som med strukturændringerne i landbruget bliver stadig færre i Danmark.

- Det kræver mere og mere at være maskinhandler. Fremover skal man ikke kun sælge maskiner, man skal også formidle viden sammen med dem. Som sælgere skal vi være bedre orienteret. Viden om produkterne er meget vigtig, siger Søren Holst Sørensen.

Nye markeder

Reduceringen af antallet af landbrug i Danmark har betydet, at den sønderjyske maskinhandler er gået ind på nye markeder.

- Vi afsætter primært i Danmark, men der kommer mere og mere uden for landet. Samtidig med at vi er på evig jagt efter nye produkter til vores produktprogram, er vi på jagt efter nye markeder. Tyskland, Holland og Frankrig er blandt de markeder, som vi allerede er startet på, siger Søren Holst Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den kommende tid skal de skandinaviske lande også bearbejdes. Brdr. Holst Sørensen sælger allerede godt i Sverige, og nu kommer Norge og Finland til.

De østeuropæiske lande har altid været vigtige, fordi Brdr. Holst Sørensen har importeret maksiner herfra. Specielt mejetærskere fra østtyske Fortschritt var en utrolig stor succes indtil 1992, men også de russiske Belarus-traktorer solgte godt, indtil producenten oprettede et dansk datterselskab i 1978. Nu er de østeuropæiske lande igen blevet vigtige, fordi de aftager stadig flere landbrugsmaskiner.

- Vi har nære kontakter i Baltikum, Polen og Ukraine, hvor der er et marked for brugte landbrugsmaskiner. Vi har en polak ansat, som arbejder med eksporten til og importen fra disse lande – specielt Polen, siger Søren Holst Sørensen.

- Men vi er da også åbne for nye markeder i Danmark. Det kunne være entreprenør-markedet , bygge- og anlægs-branchen eller nye agenturer. Vi importerer allerede Benzi PTO-aksler, Genolite-batterier og KAB-sæder, som ikke kun bruges i landbruget men også i busser, entreprenørmaskiner og sågar på færger, siger Søren Holst Sørensen.

Et mere solidt fundament

Den hidtidige vækst har gjort Brdr. Holst Sørensens fundament mere bredt i dag end tidligere. Virksomheden har nu tre forretningsområder:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er nødt til hele tiden at se os om efter nye områder. Det er nødvendigt med den udvikling, der er i dansk landbrug, forklarer Søren Holst Sørensen.

Næste generation klar

Da Søren Holsts far og farbror etablerede forretningen i begyndelsen af 1960"erne, var det som et supplement til deres landbrug. I dag er landbrugsaktiviteterne nedlagt eller solgt fra, og næste generation er ved at overtage virksomheden.

- Først røg hestene, så kostaldene, og så grisene til sidst. Jorden er også blevet solgt fra til de lokale landmænd. I dag har vi vel fem hektar tilbage, siger Søren Holst Sørensen.

Generationsskiftet blev sat i gang i 1992, da fire ledende medarbejdere købte en del af aktierne fra de to stiftere. Udover Søren Holst er lagerforvalter Søren Nielsen, afdelingsleder Åge Hede Jensen, økonomichef Lars Hedebo og værkfører Svend Sørensen nu med i ejerkredsen.

- Min far holdt op som 67-årig for tre år siden, men han har stadig penge i virksomheden. Min onkel er i dag 65 år, og påtænker en stille nedtrapning, siger Søren Holst Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Meningen er, at den resterende del af aktierne skal overtages af de fem nye medejere i løbet af de næste år.

- Vi synes, at vi har rustet os godt til fremtiden gennem det generationsskifte, fordi vi sidder på hver vores afdeling og ved, hvad der sker i alle kroge. Det mener vi er en kæmpe fordel, forklarer Søren Holst Sørensen.

Men strukturændringerne i landbruget kaster også nye muligheder af sig.

- Selvom det bliver stadig færre landbrug, kommer der heldigvis også en ny målgruppe af fritidsbønder. Og selvom de typisk er lidt mindre, har de også behov for maskiner, konstaterer Søren Holst Sørensen.Foto1: