Nye EU-regler for ægproduktion er en forbedring af både dyrevelfærden og producenternes vilkår. Det mener Det Danske Fjerkræraad.

De nye regler træder i kraft ved årsskiftet og ændrer på en række forhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hidtil har fritgående økologiske høns haft fem kvadratmeter at bevæge sig rundt på, mens de konventionelle har haft 10 kvadratmeter. Dette ændres nu til fire kvadratmeter for begge kategorier.

- Det er ikke en forringelse, for der er aldrig nogensinde en høne, som har brugt 10 kvadratmeter. Det er langt mere end et barn har i en dansk børnehave, siger Thorkil Ambrosen, afdelingschef i Det Danske Fjerkræraad.

For skrabehøns sker der også ændringer. I dag må der være syv høns pr. kvadratmeter gulvareal. Fremover må der være ni høns pr. kvadratmeter nytteareal. Det betyder, at producenter nu kan have op til fire etager med høns, hvor der hidtil kun har måtte være en etage på gulv.

- Det er en kraftig forbedring af dyrevelfærden, fordi hønsene dermed får mulighed for at bevæge sig op og ned mellem etagerne, siger Thorkil Ambrosen.

For burhøns sker der ingen ændringer med de nye regler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gamle regler var i konflikt med hinanden

Formålet med de nye regler er at bringe de gamle regler i overensstemmelse med hinanden. Hidtil har handelsnormerne sagt ét, mens et EU-direktiv har sagt noget andet. Nu bliver der ét sæt regler. Det gør området mere overskueligt. Samtidig forenkler regelsættet også forholdene.

- Hidtil har man haft fem kategorier plus det økologiske område. Nu får vi tre kategorier. Fritgående ændres til frilandsæg og skrabeæg og buræg bevares. Det forenkler reglerne, hvilket er en klar fordel, siger Thorkil Ambrosen.