Abonnementsartikel

Blandt andet på grund af kogalskab samt mund- og klovsyge har Danmark oplevet en stor eksportfremgang i Tyskland

Eksporten til Danmarks vigtigste marked, Tyskland, steg i årets første fire måneder med 11,4 pct. Det svarer til en fremgang på 2,65 mia. kr.

Fremgangen sker trods meldinger om økonomisk afmatning i Tyskland, og årsagen er primært en større afsætning af næringsmidler og fødevarer samt kogalskab og mund- og klovsyge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Kogalskaben fik mange forbrugere til at spise mere svinekød. Senere hærgede mund- og klovsygen blandt andet i Holland, som er en af Danmarks største konkurrenter på det tyske marked. Det fik tysk detailhandel til at købe fødevarer i Danmark.

Alene gruppen næringsmidler/fødevarer bidrager med 1,5 mia. kr. af stigningen på 2,65 mia. kr. Det svarer til 37,8 pct. af fremgangen. Undergruppen kød og kødvarer har oplevet et stigende salg på 52,6 pct. i de første fire måneder af året.

Vanskeligt at fastholde væksten

Ambassaderåd Carsten Schimdt, leder af handelsafdelingen på den danske ambassade i Berlin, siger til Jyllands-Posten, at det bliver vanskeligt at fastholde den høje vækstkurve, men at han forventer en vækst for hele året på syv-otte pct. Specielt det faktum at danske fødevarer i stigende grad er kommet ind på supermarkedernes hylder kan være en fordel på langt sigt.

- Det må forventes, at det har en positiv effekt, at kunderne har haft en mulighed for at lære varerne at kende. Supermarkederne har reserveret plads til danske produkter, og så kan man gå ud fra, at forbrugerne også har fået smag for dem, siger Carsten Schmidt til avisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tyske økonomer er enige i, at der vil være en stigning i den økonomiske aktivitet i efteråret, og at udsigterne for 2002 stadig tegner sig mere positivt.