Alle, der har prøvet at kløve brænde, ved, at de store stykker er seje at få bakset op i kløveren. Og tit får de store stykker lov at ligge, hvis man ikke lige er to mand til at klare opgaven.

Men nu har Johs. Randløvs Maskinfabrik lavet en løsning, som kan fjerne det tunge løftearbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Til vores velkendte 17 tons kløver, som har en kløvelængde på en meter og klarer diametre på op til 75 cm, har vi konstrueret en svingbar kran med wirespil, fortæller Frode Randløv.

- Denne kran kan hente træstykkerne ind i en afstand af syv til otte meter fra kløveren, og ved at bruge spillet undgår man de tunge løft, som kan give dårlig ryg, siger han.

I spillet er der indbygget en 12 V elmotor, som får strøm fra traktorens batteri.

For at undgå, at de kløvede træstykker falder på jorden, inden de eventuelt skal kløves igen, er der monteret et stort sidebord, hvor stykkerne kan ligge inden videre kløvning.

Ny kløver

Johs. Randløvs Maskinfabrik har også udvidet sit program af trækløvere med en model, der har et arbejdstryk på ni tons. Dermed tæller modelrækken fire typer, nemlig med fem, 5,5, ni og 17 tons tryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye model med ni tons tryk har en kløvelængde på 40 cm, og den er konstrueret til ophængning i traktorens trepunktsophæng. Og denne kløver er i lighed med de øvrige modeller udstyret med tohåndsgreb, så de opfylder EU-kravene.

Det er muligt at vælge mellem at bruge traktorens hydraulikudtag eller en ekstern pumpe til at drive kløvecylinderen på den nye model.

- Til brugere, der ikke har oliekapacitet nok på traktoren, har vi konstrueret en kløver med egen olietank og en oliepumpe til montering direkte på traktorens pto-udtag, siger Frode Randløv.

- Denne konstruktion er også en fordel ved udlejning, idet man derved undgår at blande olie fra forskellige traktorer, fremhæver han.

Udover kløverne har Johs. Randløvs Maskinfabrik en række andre produkter til håndtering og fremstilling af brænde på sit program.