Abonnementsartikel

Kommende cirkulære vil forringe vilkårene for vindenergi

Vilkårene for vindmøller og deres ejere vil blive kraftigt forringede, når et nyt vindmølle-cirkulære træder i kraft. Det fremgår af en artikel i Naturlig Energi skrevet af journalist Torgny Møller.

Cirkulæret er i øjeblikket ude til høring, fordi det skal revideres som følge af EU"s godkendelse af den danske el-reform. Denne betød, at strømmen fra vindmøller på et tidspunkt skulle afregnes til markedspris i stedet for den faste pris, som vindmølle-ejerne er garanteret på nuværende tidspunkt. Cirkulæret fastsætter tidspunktet for overgangen til markedspriser til den 1. januar 2003 for alle nye vindmøller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne ændring for vindenergien var ifølge Torgny Møllers artikel ventet. Hvad der imidlertid ikke var ventet, var, at den afsætningssikkerhed, som vindmølleejerne hidtil har været garanteret, ville forsvinde. Men det er, hvad der lægges op til ved en tilføjelse i cirkulæret.

Her siges det nemlig, at vindmøller, der sluttes til el-nettet efter den 31. december 2002, ikke er garanteret nogen aftageforpligtelse. Men ikke alene skal aftageforpligtelsen for nye vindmøller forsvinde, men det er også hensigten, at den skal forsvinde i forhold til eksisterende møller, når disse bliver over 10 år gamle.

Organisationssekretær i DanmarksVindmølleforening, Asbjørn Bjerre, siger til Naturlig Energi, at eventuelt nye vindmølleejere naturligvis kan springe fra, når de kender vilkårene for deres investering.

For mange af de nuværende ejere kan det derimod blive en stor økonomisk belastning, når der bliver usikkerhed om aftageforpligtelsen.

-Men det er under alle omstændigheder et utroligt klodset og uheldigt budskab at sende fra den danske regering på et tidspunkt, hvor vindkraftudbygningen i hele verden har mulighed for et stort spring fremad, tilføjer Asbjørn Bjerre.