Abonnementsartikel

Fleksibilitet er et varemærke for staldfirma i Holstebro

Jørgen Hyldgård Staldservice i Holstebro er parat til enhver opgave, når det drejer sig om nysalg eller renovering af staldmekanisering hos landmændene i Nordvestjylland. Cirka halvdelen af firmaets opgaver går med nysalg og den anden halvdel med renovering.

- Og det skal altid være den bedste løsning, siger Jørgen Hyldgård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis en leverandør af staldmateriel ikke kan opfylde ønskerne hos en kunde, lader Jørgen Hyldgård sig ikke stoppe af det. Så finder han en anden, der kan levere, det han mangler. Blot skal de enkelte dele kunne fungere sammen. Nærheden på kunderne og fleksibiliteten er firmaets styrke, mener Jørgen Hyldgård, der ikke ønsker at være låst af enkelte leverandører.

Efter Jørgen Hyldgård havde været montør for DLAM i en årrække, ønskede han at få fod under eget bord. Derfor startede han Jørgen Hyldgård Staldservice i 1983, med speciale i traditionelle udmugningsanlæg til kvæg og svin.

Jørgen Hyldgård kunne trække på erfaringerne som montør, når han tog ud for at reparere eller sælge anlæg hos landmændene.

Firmaet vokser

I begyndelsen var Jørgen Hyldgård alene om at drive firmaet. Det varede dog ikke længe før Bente Hyldgård, Jørgen Hyldgårds pædagoguddannede kone, måtte hjælpe med at ordne regnskaberne. En uddannelse som merkonom rustede hende i løbet af et par år yderligere til at varetage den del af firmaet.

Efter tre år var der så meget at se til, at Jørgen og Bente Hyldgård ikke kunne klare det alene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kunderne bestemmer. Og de havde så meget bud efter mig, at jeg ikke længere kunne klare det alene. Derfor måtte vi ansætte en medhjælper, siger Jørgen Hyldgård.

Siden er firmaet vokset støt over årene, således at der i dag er ansat fem svende, en lærling og en arbejdsdreng. Og der er stadig rigeligt at lave for alle.

- Der er tillige meget vagtarbejde i weekenden foruden, at vi selv passer telefonen om aftenen. Det hænder da også stadig, at jeg selv tager ud og klarer en opgave, understreger Jørgen Hyldgård.

Jørgen Hyldgård Staldservice voksede endvidere som leverandør af alt, hvad der hører sig til i en velfungerende stald. Efter at være startet med forhandling af udmugningsanlæg føjede firmaet gylleanlæg og foderanlæg til produktpaletten.

Som Jørgen Hyldgård siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi sælger og arbejder med alt det, der handler om, når noget skal ind i dyrene, og når noget kommer ud af dem igen.

Forhandler for fabrikanterne

Jørgen Hyldgård Staldservice har i dag forhandlingen i Midt- og Vestjylland af staldmekanisering for nogle af de kendte firmaer på markedet.

Udmugningsanlæg, foderanlæg og det nyeste, en strørobot, leveres af Skiold Mullerup. LJM leverer gyllepumper, omrøringsanlæg og udmugningsanlæg. Mens Skiold Echberg er firmaet bag svinefodrings-automater og fodringsanlæg.

Desuden er BM-Silo-Fabrik et af de firmaer, som Jørgen Hyldgård samarbejder med. Her drejer det sig om salg af BM"s glasfiber-siloer, der er brede for neden og snævrer ind for oven. I øvrigt en form, der dels gør at korn og foder lettere løber igennem, fordi det ikke hænger fast på siderne.

Hyldgård forhandler også BM"s øvrige produkter såsom snegle og stålsiloer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Handler med alle

Selvom Jørgen Hyldgård har sine faste leverandører, han er forhandler for i Midt- og Vestjylland, så lader han sig ikke binde af det.

- Det vigtigste, når jeg skal lave en opgave for en kunde, er, at den løses lige netop efter kundens behov og ønsker, siger Jørgen Hyldgård.

- Hvis ingen af mine faste leverandører har et produkt, der passer helt til den løsning, der er den bedste for kunden, prøver jeg at finde det hos en anden leverandør. Det er styrken ved os i forhold til de store selskaber, at vi er mere fleksible. Vi kan kombinere og sætte sammen. Og vi er meget ude i staldene hos landmændene, så vi kender deres behov.

- Mange landmænd ønsker også at beholde noget af deres gamle anlæg, og det er så vores opgave at sammensætte den bedste løsning, uanset mærke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vokseværk og aktieselskab

Jørgen Hyldgård fortæller, at der efterhånden er blevet så meget at lave i virksomheden, at han næsten selv er holdt op med at tage ud på monterings- og reparations-arbejde hos kunderne. I stedet koncentrerer han sin tid om de tre andre funktioner, han har i firmaet. Han er både sælger, værkfører og lagermand. Men han mener også, at det er nogle gode montører, der er ansat i firmaet, og han overlader trygt arbejdet og ansvaret ude hos kunderne til dem.

- De kan styre det meste selv, siger Jørgen Hyldgård.

Firmaets vokseværk har fået Jørgen og Bente Hyldgård til at omdanne det til et aktieselskab. De mener, at det vil være svært for dem at styre firmaet alene, hvis det bliver meget større. Egentlig ville de helst bevare det i den nuværende størrelse, så de netop kan blive ved at styre det selv. Men efter råd fra revisorerne og for at være på forkant med udviklingen tog de beslutningen om at omdanne det til et aktieselskab. Det vil også gøre det lettere, når der på et tidspunkt skal ske et generationsskifte i virksomheden. Med sine 55 år står Jørgen Hyldgård dog ikke lige for at slippe tøjlerne.

Egne opfindelser

Jørgen Hyldgård er på den anden side ikke bekymret for firmaets fremtid. Der er nok at lave for hans medarbejdere.

- Der bliver bygget utroligt mange stalde i disse år, siger Jørgen Hyldgård.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jørgen Hyldgård mener, en del af firmaets succes skyldes den fleksibilitet, som det kan møde kunderne med. En fleksibilitet der bliver styrket af, at Jørgen Hyldgård sætter en stor ære i selv at opfinde og udvikle nyt udstyr til sine kunder. Ideerne kommer fra arbejdet i landmændenes stalde.

En af de ting Jørgen Hyldgård har udviklet på er et kædefodrings-anlæg, som han har navngivet Robust.

En anden af opfindelserne er Krafomaten til malkestalden, som jørgen Hyldgård har udviklet sammen med en kollega. Det særlige ved den er, at den kan give individuelt blandede fodermængder til køerne. Den består af en rustfri lukket kasse med et rør i bunden, som fører ned til koens ædetrug og fyldes op ved hjælp af et lukket kædesystem. På denne måde kan de bedst ydende køer få større blandinger end de mindre ydende.

- Det mest spændende at arbejde med er det, vi udvikler selv, siger Jørgen Hyldgård.

- Ideerne får vi, når vi går og arbejder ude i staldene hos kunderne. Men i det hele taget er det et godt arbejde. Landmændene er glade når vi kommer, for det betyder, at de får bragt deres ting i orden. Og de bliver glade, jo hurtigere vi går igen, for så bliver det ikke så dyrt.