Abonnementsartikel

Det gør ondt på fransk eksport, at EU står fast på forbudet mod hormon-behandlet kød

Det gør ondt på fransk eksport, at EU står fast på forbuddet mod hormon-behandlet kød. Derfor beder Frankrig nu EU om at ændre holdning til hormon-kødet.

EU"s forbud mod kød fra dyr, som har fået vækst-hormoner, har ramt amerikansk og canadisk eksport af oksekød til EU. Det har fået de to lande til at reagere ved at hæve toldsatsen på varer fra EU, efter at verdenshandelsorganisationen i 1997 konkluderede, at EU"s forbud var en overtrædelse af de internationale handelsregler. Specielt fransk Roquefort-ost, foie gras, skalotteløg og sennep er ramt af de højere nordamerikanske toldsatser, og det får nu Frankrig til at reagere overfor EU, skriver BridgeNews.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU"s forbud går tilbage til 1985, hvor et direktiv forbød import af kød fra dyr, der har fået vækst-hormoner. I 1997 afgjorde WTO, at EU"s forbud er en overtrædelse af de internationale handelsregler, fordi det ikke er videnskabeligt bevist, at hormonerne er en fare for fødevaresikkerheden.

WTO"s afgørelse fik ikke EU til at ændre holdning, og derfor kom reaktionen fra USA og Canada i 1999 i form af højere toldsatser på visse varegrupper – specielt franske.

Denne reaktion er nu ved at være for meget for Frankrig. Den franske økonomiminister bekendtgjorde fredag, at de højere nordamerikanske toldsatser gør ondt, og at den franske regering beder EU om at arbejde hurtigt for at lette forbuddet mod hormonbehandlet kød, så EU kan bede USA og Canada om at ophæve handelssanktionerne.