Abonnementsartikel

Både Hans Dam og Henry Thegen har flotte resultater at leve op til, når årets verdensmesterskab i pløjning afvikles på Eskjær Hovedgård i dagene 22. - 23. september

Kombinationen af hjemmebane og topplaceringer som nummer et og to ved henholdsvis verdensmesterskabet for standardplove og europamesterskabet for vendeplove sidste år gør de to danske deltagere ved dette års verdensmesterskab til favoritter.

Verdensmester og standardpløjer Henry Thegen, Assentoft ved Randers, viste ved sidste års danmarksmesterskab, at han har nerver og talent til, at gøre det, som ingen dansk plovmand tidligere har præsteret – nemlig at blive verdensmester to gange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Verdensmesterskabet på hjemmebane er Henry Thegens femte internationale optræden. Han debuterede i Australien i 1997 og har deltaget i VM hvert år siden. Resultatmæssigt er det gået fremad år for år, og toppen blev nået sidste år, da han i Lincolnshire, England, kunne løfte VM-trofæet op over hovedet som tegn på, at han var verdens bedste plovmand.

I pløjekredse er Henry kendt som perfektionisten, der altid forbereder sig minutiøst, og som aldrig hviler på laurbærrene. Også i år har han i god tid forud for verdensmesterskabet fundet sin specialbyggede tofurede Kverneland plov frem og trimmet den til mindste detalje.

- Jeg har ændret ploven, så det er let at justere furebredden med halve tommers interval imellem 12 og 13,5 tommer. Jeg vil måske forsøge at pløje lidt bredere i de træk, hvor jeg laver sammenkastet i stubjorden, men meget afhænger af jordtypen.

Kender jorden

Jordtypen i Salling kender Henry Thegen tilbage fra 1994, da der var DM netop på Eskjær Hovedgård.

- Jeg husker jorden som dejlig mild og let at pløje, noget lig den jordtype jeg selv har her rundt om Assentoft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I de år jeg har deltaget i verdensmesterskabet, er det blevet afviklet under meget forskellige forhold. I Australien var det uhyggelig tørt, og jorden var hård som beton. I Tyskland regnede det hele væk, og det var umulig at stå fast. I Frankrig var forholdene nogenlunde, jorden havde dog en tendens til at klæbe på muldpladerne, og sidste år i England var jorden stiv og vanskelig at pløje, forklarer Henry Thegen.

Han har således været udsat for lidt af hvert, og der skal meget til at overraske den garvede pløjer, der efter strabadserne i det tyske pløre skiftede til en Case IH traktor med firehjulstræk.

Foruden en lille uges træning hjemme på gården i Assentoft har Henry Thegen afsat to dage til at træne på en mark i Salling kun 1,5 km fra Eskjær.

Konkurrenterne får ingen forspring i år

Under førstedagens konkurrence i England sidste år præsterede Henry Thegen det absolut bedste pløjearbejde. Men en overskridelse af den tilladte pløjetid kostede ham imidlertid en straf på 25 point. Samme generøsitet skal konkurrenterne dog ikke forvente af den forsvarende mester i år.

- Når jeg ser på deltagerlisten fornemmer jeg, at det er nødvendigt, at være helt fremme i skoene, hvis titlen skal forsvares. Derfor skal surt tjente point, ikke smides væk på den måde i år, og taktikken går ud på, at være med helt fremme lige fra start, siger Henry Thegen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med VM-deltagelsen på Eskjær slutter Henry Thegen foreløbig sin pløjekarriere. Han aviser dog ikke, at han muligvis vil forsøge at kvalificere sig til stævnet i Canada i 2002.

Satser på medaljer med hjemmebygget plov

Hans Dam 27 år og nybagte gårdejer fra Kirke Hyllinge på Sjælland deltager for anden gang i et pløje VM for vendeplove. Han debuterede med en syvende plads i Tyskland i 1998 og sidste år pløjede han sig ind i den internationale elite med en andenplads ved EM for vendplove i Frankrig.

På trods af at den nyetablerede gårdejer har haft travlt med høsten og med at passe gårdens 165 søer og tilhørende slagtesvin, er der også blevet tid til at træne forud for stævnet i Salling.

- Jeg har pløjet nogle felter på en grønjordsmark, og forventer at kunne øve mig endnu et par dage, før traktoren sendes til Jylland.

- Jeg har lånt en ny Valtra 700 og kører fortsat med min hjemmebyggede tofurede plov, der er en krydsning imellem en Fraugde og en Kverneland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I forhold til sidste år har jeg forbedret forplovene, og gjort dem lettere at indstille. I løbet af en konkurrence stilles der utrolig mange gange på rulleskær og forplove, og det er derfor vigtigt, at de er lette at indstille og altid arbejder optimalt, forklarer Hans Dam.

Under træningen har han specielt koncentreret sig om at lave en pæn kilepløjning, hvor der kan tjenes rigtigt mange point.

- Til VM er agrene 100 meter lange og kilen er kun otte meter bred. Det giver lidt andre betingelser, end det vi normalt er udsat for til de nationale konkurrencer. Men med lidt øvelse synes jeg faktisk, at det er lettere at pløje den spidse VM-kile end den lidt bredere kile, som vi normalt pløjer til DM.

- Jorden på Eskjær kender jeg, fra da vi pløjede DM der. Den passer mig godt, og som tingene ser ud i øjeblikket håber jeg bestemt på en medalje i enten en af disciplinerne eller i det samlede resultat, siger den optimistiske VM-pløjer. FAKTA

Måske fjerde der vinder VM i træk

Hvis de lykkes Henry Thegen at gentage succesen fra sidste år og vinde sit andet VM, vil han indskrive sig i historien som den første dansker der har vundet VM mere end én gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første danske verdensmester var Flemming Thyssen tilbage i 1969. Allerede i 1971 gjorde Peter Overgaard ham kunststykket efter og hjembragte igen trofæet til Danmark.

Herefter indtraf der en lang scoringspause og først på hjemmebane i 1985 stod der igen en dansker øverst på skamlen. Denne gang var det den dygtige pløjer Niels Balle.

Godt ti år efter i 1996 erobrede morsingboen Jens Iversen hele Irland, ved at vinde verdensmesterskabet på den grønne ø foran den lokale favorit.

Desuden har flere danskere igennem årene vundet guld i en af disciplinerne.

Kun tre pløjere har hidtil præsteret at vinde VM to gange i træk. Først i halvtredserne vandt nordireren Hug B. Barr verdensmesterskabet ikke to gange men hele tre gange i træk, og i 1992 og 1993 vandt englænderen John Hill verdensmesterskabet med vendeplov to gange i træk. Den store irer Martin Kehoe har ligeledes vundet verdensmesterskabet to gange i træk i årene 1994 og 1995.