Mange moderne redskaber kræver både tre og fire hydrauliske funktioner. Mange af disse funktioner skal ofte betjenes samtidig med at traktoren manøvreres og vendes på forageren.

Eksempelvis ved såning hvor frontpakkeren løftes, hastigheden reduceres, såmaskinen løftes, PTO"en slås fra, og traktoren sættes i bak. Herefter skal samtlige punkter endnu engang repeteres i modsat rækkefølge, før såsættet igen er i jorden og arbejdet genoptaget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En lang række monotone funktioner der foretages time efter time og trætter føreren og nedsætter hans koncentrationsevne.

Styrer op til otte funktioner

Sekvensstyring er et forholdsvis nyt begreb inden for traktorteknikken. Begrebet dækker over en teknik, hvor flere funktioner styres med den samme kontakt.

Eksempelvis kan teknikken i de italienskbyggede Same Rubin og Lamborghini Champion håndtere op til 25 forskellige sekvenser med den samme lille kontakt.

Kontakten er placeret i joysticken, som er integreret i sædets højre armlæn. Herfra har føreren tillige fuld kontrol over transmissionen, kraftudtaget og liften.

Ud af de 25 forskellige sekvenser kan der maksimalt indkodes otte på en gang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved pløjning med vendeplov kan systemet indkodes, så følgende funktioner udføres efterhånden som, der trykkes på kontakten. Ploven løftes, hastigheden reduceres, der skiftes til bak, ploven vendes, der skiftes til frem, ploven sænkes og hastigheden øges.

Hvis føreren midt i programmet vælger at udførere en manuel handling, eksempelvis at stoppe eller udfører en ekstra bakning, vil programmet huske hvor det er kommet til. På et display i instrumentpanelet kan føreren altid se, hvilken handling traktoren udfører, næste gang der trykkes på den lille grønne sekvensknap.

Let at indkode.

For at indkode de forskellige sekvenser, er det blot nødvendig at trykke på to knapper, før man eksempelvis kommet til forageren med vendeploven første gang. Efter at have vendt traktoren og ploven, er det blot at trykke gem, herefter er alle de funktioner man foretog på forageren registreret og gentages næste gang, der trykkes på sekvensknappen.

- Systemet henvender sig først og fremmest til den chauffør, som kører med det samme redskab i mange timer. Men princippet i systemet er så enkelt, at de samme frekvenser kun skal gentages ganske få gange, før det er lettere at kode dem ind, end at lade være.

- Man kan godt sammenligne systemet med en moderne mobiltelefon. Man kan bruge den til at ringe fra, men ved at bruge et par minutter på menuen, er der en lang række praktiske funktioner, som man kan have glæde af i hverdagen, siger Morten Lübeck, Hadsund Maskinforretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forudser i øvrigt, at nye traktorer i nær fremtid bliver udstyret med telefon og modem. På den måde kan fabrik og importør kalde maskinerne op og udlæse en tilstandsrapport på traktoren. Systemet giver ligeledes adgang til at overføre nyt software til traktorens computer, uden at den skal på værksted eller have besøg af en montør. Grafik 1