Abonnementsartikel

En kuglekobling er den væsentligste del i et nyt koncept i en ny sættevogn udviklet af Doppstadt og Maskinfabrikken Tebbe

Bedre vægtfordeling og større manøvredygtighed er de to vigtigste argumenter, når det gælder sættevognskonceptet, som Trac fabrikanten Doppstadt i samarbejde med Maskinfabrikken Tebbe har udviklet.

Den vigtigste del i denne kombination er en kuglekobling fra Scharmüller, som kan bære en meget høj støttelast.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For at få indbygningspunktet lagt så meget som muligt i midten mellem de to aksler blev Trac 180 (125 kW/170PS) udstyret med en rammeforlængelse på 500 mm. På denne måde kunne kuglehovedet monteres et godt stykke foran bagakslen, men tæt bagved kabinen.

Passende dertil udviklede Tebbe en stor svanehals, som sammenkobles med universalsprederen.

Stor totalvægt

Trac"en tillader 12 tons totalvægt – det vil sige op til fem tons pålæsningsvægt. Sammen med sprederens 10 tons aksellast kommer man op på 15 tons tilladt total.

Ved sprederens fem tons vægt i tom tilstand bliver der rundt regnet 10 tons nyttelast i overskud – næsten ligeså meget som ved en 16 tons traditionel anhænger med tandemaksel.

Fordelene ved systemet er følgende:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye planer

I øjeblikket kan man få en påhængt spreder til kompost.

Hvornår denne form for anhænger bliver standard, er endnu ikke besluttet. Men ifølge Doppstadt er der planlagt yderligere anvendelsesmuligheder for svanehalsprincippet f.eks. ved skifteladsrammer m/hjul eller sprøjteanhænger.