Der vejer ikke noget dansk flag på hotellet i Cesis, flere timers kørsel fra Letlands hovedstad Riga. Men ikke destomindre er ejeren dansk, og hans navn er Alex Rasmussen.

- Jeg købte hotellet i 1993, og nu føler jeg mig mere som en lokal, der må slås for min eksistens hver eneste dag, fortæller Alex Rasmussen til MaskinBladets udsendte, mens vi drikker kaffe og får blødt brød i et af hotellets flot renoverede rum med udsigt til en mindre park.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alex Rasmussen er i dag lettisk gift, og han har en uddannelse som Agrarøkomom fra Hammerum Landbrugsskole.

Med den baggrund er det heller ikke underligt, at han begyndte at interessere sig for landbruget i Letland. Ja, faktisk begyndte han som rejseleder for grupperejser af landmænd, der ville besøge Letland tilbage i begyndelsen af 1990"erne.

- Jeg købte et mindre landbrug på 50 hektar, og min bror Carsten besøgte mig herovre, hvorefter han fik lyst til at gå i gang med at drive noget mere jord.

- Men det er svært at få en rentabel forretning ud af at drive jorden, især her på egnen, forklarer Alex Rasmussen.

Dermed begyndte tankerne at gå i retning af en animalsk produktion, og valget faldt på produktion af svin – og Alex Rasmussen er nu medejer af og administrerende direktør for Danlat Agro, som Avlscentret Kollund A/S ejer halvdelen af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svært at tjene penge

Alex Rasmussen kender et par håndfulde danskere, som er kommet til Letland for at drive planteavl.

Prisen på 2.000 til 3.000 kroner pr. hektar afhængig af jordens bonitet, arrondering og beliggenhed er heller ikke just afskrækkende.

- Men jeg tror ikke, at der er nogen af de allerede etablerede danskere herovre, der tjener penge, vurderer Alex Rasmussen. Han kender også til, at nogle har måttet tage hjem igen efter at have mistet, hvad de investerede.

God økonomi påkrævet

Med sine 10 års erfaring fra Letland har Alex Rasmussen følgende råd at give til dem, der overvejer at investere derovre:

God udsigt for svin

Når valget faldt på produktion af svin skyldes det, at Letland ikke er selvforsynende med svinekød.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har lavet markedsanalyser, som viser, at behovet for svinekød er der.

- Men vi ved ikke, hvordan de lettiske forbrugere tager mod vores magre svinekød, siger Alex Rasmussen.

Han forklarer, at prisen de senere år har ligget stabilt på cirka 16 kr. pr. kg levende vægt for slagtesvin. Denne pris følger ikke prisen i Danmark, som er afhængig af eksport samt EU-forhold.

Tvivl om medlemskabet af EU

EU har allerede igangsat programmer, der skal hjælpe de kommende medlemslande med at komme op på EU-standard på en række områder. Og der ligger også planer for, at flere lande skal optages i EU inden for de nærmeste år.

- Personligt tror jeg ikke på, at Letland bliver medlem allerede i 2004. EU skal jo først have klaret sine egne, interne problemer med især landbrugspolitikken, mener Alex Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, der kommer til at gå 10 år. Men inden den tid er vi sikkert medlem af Nato.

- Men der er mange forvirrende signaler, og det er meget vigtigt at diskutere det meget, for førhen blev al information styret fra Moskva.

- Det her er virkelig storpolitik, understreger Alex Rasmussen.