Abonnementsartikel

Ny maskine har gjort staldrengøringen nemmere hos landmand i Vestjylland

Malkepiger, der med vant hånd presser mælken ud af køernes yver og kækt svinger malkespanden, er for længst forsvundet fra de danske stalde. Men raske piger der kan gøre et godt stykke arbejde, kan man stadig være heldig at finde.

Gårdejer Torben Kragh har en af slagsen på gården i Henne en halv snes kilometer fra Vesterhavet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er en usædvanlig effektiv pige, der er hos Torben Kragh og hans 92 køer. Hun svinger kosten, som var det en hvirvelvind og fordeler strøelse ligeså hurtigt.

Clean Girl hedder hun, og hun er godt nok ikke af kød og blod, som de tidligere malkepiger var, men i stedet af jern og gummi og med den runde kost permanent monteret på. Men det gør hende blot så meget desto hurtigere.

Klarer alt rengøringsarbejde i stalden

Torben Kragh fortæller, at han bruger Clean Girl til alt rengøringsarbejde i stalden, mens han gør klar til at vise, hvordan maskinen arbejder.

Han indstiller den runde kost foran på Clean Girl, så den passer til højden på sengene. Så gælder det de første 40 senge i yderste række langs staldvæggen. Hurtigt kører han ned langs sengene, mens kosten med sin kraftige roteren fejer dem rene.

Ikke meget mere end et minut er gået, før Torben Kragh i den anden ende af stalden kan tage et sving med Clean Girl, hvorefter de 40 senge i den ene midterrække får samme behandling som de første 40.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Snart kan Torben Kragh vende igen og køre ned igennem stalden for anden gang. Nu har han åbnet for spjældet til den røde tragtformede beholder til strøelse, som han har foran sig. Strøelsen blæses ud i en buet sky og lægger sig, som var den et fint snelag på sengegulvene.

Tredje gang Torben Kragh kører igennem stalden med Clean Girl, har han sænket kosten ned til spaltegulvet. Her fejer den køernes efterladenskaber ned igennem spalterne til gyllekælderen. Et par minutter mere og der er kun nogle små klatter tilbage på gulvet ud over den sædvanlige bræmme i midten.

- Med Clean Girl klarer jeg alt rengørings- og strøarbejde i stalden på ti til tolv minutter, siger Torben Kragh.

Fleksibel

Torben Kragh mener, at Clean Girl er en meget fleksibel maskine.

Kosten kan hæves og sænkes, så den dels passer til højden på sengene og dels kan nå ned at feje spaltearealet rent. Den kan rotere begge veje samtidig med, at den kan vandre en halv meter fra side til side. Således er man ikke tvunget til en bestemt kørsels- eller fejeretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den er også nem at komme rundt med i de sædvanlige blindgyder. Dels på grund af kostens fleksibilitet, og dels fordi kassen til savsmuldet kan slå et knæk både i forhold til førersædet og i forhold til kostens retning.

Effektiviteten af Clean Girl understreges yderligere af, at den kan blæse savsmuld ud i sengene samtidig med, at kosten fejer staldens spalteareal rent.

Stor lettelse i arbejdet

Torben Kragh fortæller, at det gav en stor lettelse i arbejdet, da han fik sin Clean Girl i november 2000.

Før den tid var det hårdt fysisk arbejde at skulle gøre rent i stalden ved hjælp af kost og skovl og bagefter sprede savsmuld i sengene med trillebør og skovl.

- Det gav nogle utroligt dårlige arbejdsstillinger, når jeg skulle feje i sengene, og jeg havde nogle frygtelige vrid i ryggen, når jeg skulle skrabe ud i dem, siger Torben Kragh.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre kvarter tog det hårde arbejde, hvor det nu kan gøres på omkring ti minutter ved hjælp af Clean Girl.

Renere i stalden

Det værste for Torben Kragh før i tiden var vridene i ryggen. Derfor er det dem, han er gladest for at være sluppet for, selvom han i det hele taget er glad for den arbejdslettelse, Clean Girl har betydet.

At det nu er nemmere og hurtigere at klare staldarbejdet har medført, at der jævnligt gøres rent en ekstra gang. Sammen med den friske strøelse, som følger med, har det betydet, at der nu er mere rent og tørt i Torben Kraghs stald, hvilket giver den tillægsgevinst, at smittefaren er blevet mindre.

En enkelt ting, Torben Kragh savner ved Clean Girl, er en elektrisk motor, der kan betjene spjældet til strøelsen. I øjeblikket skal Torben Kragh styre spjældet med en wire, mens han kører, hvilket ikke fungerer helt optimalt.