Abonnementsartikel

Forslaget om støttebetingede naturkrav kan splitte økologer

Forslaget fra Landsforeningen Økologisk Jordbrug (LØJ) om blandt andet at indføre naturpligt på mindst fem procent af arealet på økologiske bedrifter kan i værste fald splitte økologerne. Det mener formanden for Landboforeningernes Økologiudvalg, Evald Vestergaard, som ikke mener, at der er stor opbakning til forslaget blandt økologer.

- Det er ærgerligt, hvis der bliver splittelse i det økologiske bagland på grund af krav, som der ikke er stor opbakning til. Vi har brug for sammenhold i den økologiske produktion, siger Evald Vestergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LØJ opererer i sit forslag med, at der skal være en naturpligt på minimum fem procent af de økologiske bedrifters areal samt pligt til at udarbejde naturplaner, der kan udpege de mest værdifulde naturarealer på ejendommen. Endelig skal der laves en plan for pleje af dem. Disse to krav skal overholdes, for at bedriften kan modtage økologistøtte. Med forslaget gøres modtagelse af støtte dermed afhængig af opfyldelsen af visse krav til for eksempel miljø, natur og dyrevelfærd.

Formanden for Landboforeningernes Økologiudvalg mener ikke, at det er vejen frem.

- Vi skal have hjertet med i vores arbejde med naturen i stedet for at bede om bureaukratiske metoder, siger Evald Vestergaard.

Han mener ikke, at forslaget fra LØJ er let at anvende i praksis, og peger i stedet på, at motivation skal drive værket.

- Der er flere ting, vi kan gøre for at beskytte naturen bedre på bedrifterne, og vi skal forstå at prioritere de mest sårbare naturtyper højest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det skal være den positive motivation, der driver værket, nemlig at den enkelte landmand kender naturværdierne på sin gård og tager hånd om dem, siger Evald Vestergaard.