Abonnementsartikel

Danmark kan leve op til Kyoto-aftalen ved at satse på energiafgrøder

Energiafgrøder som korn, elefantgræs og piletræer til forbrænding i kraftværker er umiddelbart langt mere effektive end vindmøller og brændstofafgifter.

Dermed kan ubenyttet dansk landbrugsjord blive en hjørnesten i Danmarks bestræbelser på at leve op til forpligtigelserne i Kyoto-aftalen om reduktion af CO2-udslippet. Det skriver Økonomisk Ugebrev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil være langt billigere at opnå en CO2-reduktion ved at dyrke afgrøder til forbrænding på kraftværker end ved øgede brandstofafgifter og etablering af havvindmøller. Det viser foreløbige beregninger.

Således vurderer Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut, at landbrugets tab på energiafgrøder vil være cirka 50 kr. pr. ton CO2. Til sammenligning koster vindmøller 243 kr. pr. ton, mens brændstofafgifter koster mindst 500 kr. pr. ton, skriver Økonomisk Ugebrev.

Bliver endnu billigere

Beregningerne tager ikke højde for udgifter til at omstille kraftværkerne, men i Økonomisk Ugebrev forudser seniorforsker Morten Gylling, at den reelle omkostning ved energiafgrøder vil være lavere end det beregnede.

- Det er det, vi også har oplevet med hele halmsystemet, hvor vi sad og regnede på det for 10 år siden og fandt en øre her og en øre der. Da det virkelig kom i gang, var det helt andre ting, der skete, og i dag er der nogen, der har en fornuftig levevej af det. Det er de praktiske folk, der skal have fat i det nu, siger Morten Gylling til Økonomisk Ugebrev.

80 pct. af den CO2-reduktion, Danmark har forpligtet sig til, kan opnås ved at begrænse eksporten af el. Den resterende del, som gennemsnitligt er 1,8 mio. ton i årene 2008-2012, kan energiafgrøder bidrage til. Energiafgrøder på et areal på 30.000 hektar kan bidrage med 250-450.000 tons ifølge Økonomisk Ugebrev. Til sammenligning er det braklagte areal i Danmark på 200.000 hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energistyrelsen vil i efteråret regne på omkostningerne ved at lade energiafgrøder medvirke til at reducere CO2-udledningen.