Abonnementsartikel

Sidst i oktober er Ansager Staldrens klar med et nyt separationsanlæg, som virksomheden forventer sig meget af

Ansager Staldrens er på vej med et nyt separationsanlæg, som virksomheden forventer sig meget af. Anlægget, som blandt andet bygger på ultrafiltrering og omvendt osmose, skal bygges ind i en container og ventes at stå færdigt ved udgangen af oktober.

Herefter skal Ansager Staldrens dokumentere anlæggets virkning i samarbejde med Bygholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De måler input og output og laver den korrekte dokumentation, fortæller Aage Winther, indehaver af Ansager Staldrens.

Anlægget er allerede i brug fire steder i Schweiz, hvor det ifølge Ansager Staldrens fungerer optimalt. Derfor forventer Aage Winther, at analyserne fra Bygholm vil sætte anlægget i et godt lys.

- Vores udgangssituation er specielt god, fordi vi allerede har bevist, at det fungerer i udlandet. Det er hvad vi forstår ved et perfekt anlæg, siger Aage Winther.

- Prisen ligger i den rimelige ende af skalaen. Det laver omkring 70 pct. klart vand og adskiller gødningsfraktionen i to flydende fraktioner med fosfor og kvælstof, fortsætter han.

På markedet til jul

Resultaterne fra Bygholm offentliggøres sandsynligvis inden jul, og Aage Winther forventer, at anlægget kan løse markedets problemer med effektivt at få separeret gyllen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Efter planen er anlægget i drift i begyndelsen af november, og den endelige dokumentation vil foreligge inden jul. Vi vil være klar til at sælge anlægget omkring årsskiftet, siger Aage Winther.

Kobler biogas på

På grund af prisstigningen på el mener Aage Winther, at det vil være fordelagtigt at koble separationsanlægget sammen med et biogasanlæg. I den forbindelse forventer et schweizisk firma, Ligacon, som Ansager Staldrens arbejder sammen med, at det er muligt at reducere reaktorkapaciteten betydeligt.

- Ligacon mener, at vi kan reducere reaktorkapaciteten på et biogasanlæg med over 80 pct. Dermed kan prisen på disse anlæg reduceres med 30-40 pct., og det har stor værdi, siger Aage Winther.

Ansager Staldrens begynder at lave forsøg med reaktorkapaciteten i begyndelsen af 2002. Selvom teknologien tilsyneladende virker i Schweiz, er det ikke ensbetydende med, at den også virker i Danmark, hvor gyllen typisk er tykkere.

- Den eneste usikkerhed er, om dansk gylle egner sig. Men vi er ikke nervøse. Og vi forventer, at kunne dokumentere de schweiziske beregninger med udgangen af marts næste år, siger Aage Winther.Foto: