Abonnementsartikel

Flertal imod forslag om afgiftsfritagelse for biobrændstoffer

Et nej fra SF slukkede håbet hos Flemming Kofod-Svendsen (KRF) om at stable et flertal på benene til fordel for afgiftsfritagelse for koldpresset planteolie og bioethanol til transportformål.

- Jeg er skuffet over, at SF ikke vil medvirke til et så miljørigtigt forslag, men SF har tilsyneladende bastet og bundet sig til regeringens afvisning, siger forhenværende boligminister Flemming Kofod-Svendsen til MaskinBladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen siger nej med begrundelsen, at biomasse er bedre anvendt i kraftvarmeværker. Enhedslisten er også imod at putte raps i dieseltanken.

SF siger nej af to årsager. Gruppeformand og skatteordfører Aage Frandsen (SF) afviser at binde sig til en udgift før finanslovforhandlingerne. Landbrugsordfører Kristen Touborg Jensen (SF) supplerer med modstand mod bioethanol, som vil være dyrt at udvikle og tillige kræve pesticider, medmindre man bruger GMO-afgrøder.

- Vi satser på rapsolie og den koldpressede planteolie, for man kan sagtens dyrke raps principielt uden at bruge pesticider, mens der kan være store problemer i bioethanol, siger Kristen Touborg Jensen.

Kristeligt Folkeparti opnåede at få Venstres og CD"s støtte i skatteudvalget til sit udspil til en såkaldt beretning, der kunne være en fælles platform for forsøg med og forskning i biobrændstoffer her i landet.

Teknologirådets høring 2. maj 2001 viste, at det er en dyr CO2-reduktion at putte halm og raps i tanken, men forskning kan gøre det mere rentabelt. Videre kan biobrændstoffer erstatte MTBE, og det passer ind i EU-kommissionens planer om, at mindst to procent af drivmidler skal være biomasse.