Abonnementsartikel

John Deere sender en helt ny flåde af mejetærskere på markedet til sæsonen 2002 - og en af de nye modeller har en enkelt rotor

En flåde af gule og grønne mejetærskere med i alt 10 modeller er John Deeres bud på den rette høstkapacitet til høsten 2002 og årene fremover til stort set alle størrelser af landbrug.

Eneste model på det hidtidige program, som har overlevet fornyelsen er model 9780 CTS, der blev introduceret i 2000. Og denne model har også fået tilføjet enkelte forbedringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hertil kommer, at der til den kommende sæson kommer en helt ny serie skæreborde, 600R, som fås med arbejdsbredder fra 4,30 helt op til 9,15 meter.

Disse skæreborde har en indføringssnegl med større diameter, og den kan bevæges op og ned. Desuden er der installeret en ny, radial slipkobling, et nyt knivtræk med planetgear, hydraulisk vindetræk, en rustfri bundplade og fire rækker indføringspigge. Konstruktionen er også lavet, så der kan arbejdes med meget lav stubhøjde ved at kippe skærebordet fremover.

De to mindste modeller i mejetærskerprogrammet bliver bygget i Brasilien, mens de syv næste modeller bliver bygget på fabrikken Zweibrücken i Tyskland, mens den største og helt nye model, 9880 STS, kommer fra fabrikken i Moline, USA.

Største motor

Måske er det ikke de fleste, der skal bruge den største model 9880 STS. Men det er svært at undgå at blive fascineret af denne maskine, der er bygget til den helt store kapacitet.

Udstyret med en 12,5 liters John Deere PowerTech motor med en ydelse på ikke mindre end 465 hestekræfter er der allerede givet kræfter til, at store mængder materiale kan tærskes hver time, maskinen kører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og med STS-systemet, der står for Single Tand Separation, er der opbygget et tærskesystem, som ifølge John Deere kan klare den helt store kapacitet efter rotorprincippet, uden at det går ud over halmens kvalitet, når denne skal presses og anvendes.

Som standard har maskinen en integreret halmsnitter, der også spreder avnerne i hele arbejdsbredden. Kabinen er den samme som på de tysk byggede modeller – og muligheden for at installere Green Star udstyr til positionsbestemt dyrkning foreligger.

Korntanken på 9880 STS rummer 11.000 liter, og brændstoftanken rummer 945 liter.

STS-systemet har været anvendt i USA en årrække, men da høstforholdene er en del anderledes end i Europa, har John Deere siden starten af 1990"erne testet STS-systemet i Europa med henblik på at tilpasse det til de europæiske forhold. Det er denne tilpasning, der nu er tilendebragt.

De mindste

De to mindste modeller har betegnelserne 1450 CWS og 1550 CWS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Model 1450 CWS er en konventionel 5-rysters maskine med en motor på 180 hestekræfter, mens model 1550 er en 6-rysters maskine med en motor på 225 hestekræfter.

Begge modeller har hydrostatisk fremdrift, og de kan valgfrit enten udstyres med et af de nye skæreborde i 600R-serien med arbejdsbredde fra 4,3 op til 7,6 meter eller et af skærebordene i 300-serien.

Kabinen på de to modeller er blandt udstyret med et nyt førersæde og nye greb til betjening af mejetærskerens funktioner.

Korntanken er på 6.000 liter, og kapaciteten på maskinen sikres ifølge John Deere blandt andet via en tærskecylinder, der er betydeligt tungere end normalt.

De tyske modeller

De seks modeller i 9000 WTS-serien har en række forbedringer og ændringer i forhold til de tidligere modeller fra fabrikken i Zweibrücken i Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mest interessant er det nye tærskesystem, WTS, som står for Walker Tine Separation, hvilket på dansk betyder Ryster Tand Udskilning

Når materialet kommer ind til selve tærskeværket via den nyudviklede og bredere indføring, møder det først bro nummer et og dens tærskecylinder, som har en diameter på 66 cm. Næste trin på vej mod rysterne og soldene i disse rystermaskiner er en cylinder, som både tærsker og fordeler materialestrømmen bedre.

Allerede på dette tidspunkt vil cirka en tredjedel af kernerne være aftærskede, og de falder efterfølgende ned i det nye QuadraFlo renseværk, som er identisk med systemet på CTS-modellen.

På sin videre vej op ad rysterne møder materialet den nyudviklede Power Separator, som er en cylinder, der arbejder lige over rysterne og med sine tre rækker tænder tærsker materialet yderligere, samt fordeler det over den resterende del af rysterne.

Når tærskningen er tilendebragt, kan halmen enten strenglægges eller snittes. Snitningen sker med nyudviklet halmsnitter, der spreder avnerne sammen med halmen i hele arbejdsbredden.