Abonnementsartikel

Fødevareminister Ritt Bjerregaard har forgæves forsøgt at få fødevareindustriens organisationer til at indgå en frivillig aftale om ikke at bruge stråforkortere

Fødevareminister Ritt Bjerregaard har udsendt et brev, der opfordrer industrien, landbruget og detailhandlen til at tage et medansvar for, at danskerne får mindre kemi i maden, som det formuleres i en pressemeddelelse fra Fødevareministeriet.

Ritt Bjerregaard er endvidere indstillet på at rejse sagen på EU-plan, når hun får en tilbagemelding fra parterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrunden for ministerens brev er, at hun ikke opnåede en frivillig aftale med industriens organisationer på et møde i sidste uge.

Fund i havregryn

Det er sommerens fund af stråforkortere i havregryn, der fik Fødevareministeriet til at holde mødet med Handelskammeret, Handelsmøllerne og Dansk Fødevareindustri med henblik på at indgå en frivillig aftale om ikke at bruge stråforkortere.

- Men sådan en frivillig aftale vil industriens organisationer ikke umiddelbart være med til, og derfor har ministeren udsendt et brev til interessenterne i fødevarebranchen – fra landbruget over forarbejdningsindustrien til detailhandelen – hvor hun beder dem komme med et bud på, hvordan vi kommer af med problemet, meddeler ministeriet.

- Det handler ikke kun om at producere lovlige fødevarer. Vi er nødt til hele tiden at sigte efter at mindske det kemikalietryk, der i dag er i vores fødevarebranche, og stråforkortere er et oplagt sted at sætte ind, siger Fødevareminister Ritt Bjerregaard.

Hun henviser til, at forsøg under Danmarks Jordbrugsforskning har vist, at anvendelse af stråforkortere i vid udstrækning er unødvendig i Danmark. Godt landmandsskab og anvendelse af kortstråede sorter er lige så effektive, konkluderer ministeriet.