Abonnementsartikel

Enhedslisten harcelerer over Ritt Bjerregaards "knæfald for svinebaronerne"

Fødevareminister Ritt Bjerregaard (S) skal i Folketingets spørgetid gøre rede for sit forslag om, at arealkravet kan lempes for svineproducenter, der har et gylleseparationsanlæg. Det er Søren Kolstrup (EL), der ikke vil acceptere hendes "knæfald for svinebaronerne".

- Ritt Bjerregaards udmelding er chokerende. Såfremt ministeren ikke meget snart præciserer sine forudsætninger, må man formode, at antallet af ansøgninger om udvidelse af svinebrug vil eksplodere. De eksisterende miljøbestemmelser er ikke blot hullet som en si, men kontrollen af det spinkle regelsæt ofte totalt fraværende, erklærer Søren Kolstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udnyt teknologiske forbedringer

Fødevareministeren opstiller tre krav om henholdsvis lugt, dyrevelfærd og udledning, der skal være i orden for at lempe arealkravet, så komprimeret tørgylle så at sige kan transporteres over Storebæltsbroen.

Ritt Bjerregaard afslører ellers ikke detaljer om det bebudede lovforslag om lempeligere arealkrav for svineproducenter, der har et gylleseparations- eller biogasanlæg. Der arbejdes stadig på lovforslaget, der ventes til januar, hvilket vil være midt i valgkampen, hvis folketingsvalget da ikke allerede er afholdt på det tidspunkt.

- Der sker nogle teknologiske forbedringer, som vi vil inddrage i vores overvejelser over, hvordan produktionen så kan tilrettelægges. Det er ikke størrelsen, der er et problem, men derimod lugtgenerne både fra gyllen og fra stalden, dyrevelfærden og miljø, dvs. udledningen, siger Ritt Bjerregaard til Maskinbladet.

Spørgsmål til ministeren

Enhedslistens miljøordfører stiller tre spørgsmål, som fødevareministeren skal besvare i folketingssalen en af de førstkommende onsdage: