Med en kundegruppe, der varierer fra fru Jensens stoppede kloak på villavejen til landmand Hansen og hans tilstoppede dræn uden for alfarvej, skulle den nye spulervogn både være handy og terrængående. Opbygningen på en lastvogn var derfor udelukket, og valget faldt derfor på en 10,5 kubikmeter Kaweco slamsuger.

På fabrikken i Holland blev tanken delt, så vognen kan rumme godt fem kubikmeter rent vand i den forreste halvdel og godt fem kubikmeter forurenet vand i den bagerste halvdel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Resten af opbygningen er foretaget her i landet og helt efter chaufførens hoved.

Pumpe som på lastbiler

Et af de steder, hvor der ikke er gået på kompromis, er i valget af spulepumpe. Valget faldt på en Uraca pumpe, der er nøjagtig magen til de pumper, som sidder på de store anlæg, der monteres på lastvogne.

- Pumpen har en ydelse på 300 liter vand i minuttet og kan arbejde med et tryk på op til 140 bar.

- Under normale forhold, når der spules i drænrør og lignede, arbejdes der med et tryk på mellem 110 og 120 bar. Men når vi kommer ud for at skulle rydde en kloakledning for trærødder, der er groet ind i rørrene, er det vigtigt at kunne disponerer over en stor vandmængde og et højt tryk. Rydningen sker med en såkaldt rodskærer, som trækkes af vandtrykket. Men det er mindst lige så vigtigt, at værktøjet tilføres masser af vand for at fungere optimalt, forklarer Preben Jensen.

Spulingen udføres enten med en 180 meter lang én-tommer slange på eller med en 120 meter lang halvtommer slange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begge slanger er rullet op på en hydraulisk slangetromle bag på vognen.

- Med fjernbetjeningen kan jeg hydraulisk svinge tromlen ud på venstre side af vognen. Derved er det let at placere vognen, så slangetromlen er direkte over en rensebrønbrønd, siger opfinderen.

Traktorføreren har mulighed for at styre alle vognens funktioner fra sin trådløse fjernbetjening. Som en lille finesse har Preben Jensen fået bygget sin vogn, så han både kan styre tryksiden og vakuumsiden i vognen fra sin fjernbetjening.

Separat drift

Spulepumpen trækkes af traktorens kraftoverføring, mens vakuumpumpen trækkes hydraulisk.

- Fordelen ved at have trækket fordelt på to forskellige systemer er, at jeg en gang imellem spuler i timevis, uden at det er nødvendig at suge noget op. I en sådan situation er det helt formålsløst, at vakuumpumpen løber med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med et indbygget spulesystem kan den bagerste tank renses fuldstændig. Derved har vi mulighed for at medbringe rent vand i begge tanke, når vi skal ud til større opgaver, og hvor vi ikke skal starte med at suge lige med det samme.

- Det indbyggede rensesystem anvendes ligeledes til at tømme den bagerste tank for bundfældet sand og slam, siger Preben Jensen.

Ud over spulervognen råder maskinstationen over to Kaweco slamsugere på 16 og 22 kubikmeter.

Solid undervogn

For at kunne komme rundt på de bløde marker er vognen monteret med bogie og store Michelin-dæk i størrelsen 24R 20,5.

- Der er bremser på alle fire hjul, og den bagerste aksel er tvangsstyret. Ofte bakkes der op i indkørsler eller ud til det sted hvor drænet er stoppet. I sådanne situationer gør den styrende bagaksel det meget let at manøvrere med vognen, og samtidig ødelægger den ikke fru Jensens indkørsel, siger Preben Jensen.