Abonnementsartikel

Teknik hjælper traktorføreren med at holde den korrekte afstand til furekanten, når der pløjes med onland plove

Der er efterhånden et stort udbud af plove, hvor der er mulighed for både at køre med traktoren i furen og på land.

I forhold til at køre med hjulene i furen, hvor traktoren nærmest styrer sig selv, og der er tid til både frokosten og til at tale i telefon, kræver kørsel på land førerens fulde opmærksomhed hele tiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Agritechnica fik plovfabrikken Lemken en sølvmedalje for et system, som hjælper føreren med at holde den korrekte afstand til furekanten.

Registrerer med to sensorer

Afstanden imellem ploven og furekanten bliver kontinuerlig målt af to ultralyds sensorer, som er monteret på en arm foran forreste underplov.

Informationen behandles af en computer i traktoren, som via impulser til en hydraulikcylinder sørger for at holden den korrekte furebredde på forreste fure.

- Systemet tillader føreren en mere afslappet kørestil, og afvigelser på op til 20 centimeter fra ideallinien får ingen indflydelse på pløjningen.

- De 20 centimeter er vel at mærke til begge sider for ideallinjen, så i praksis har føreren en margin på 40 centimeter at bevæges sig inden for. Kommer han uden for den tolerance, giver computeren ham en advarsel om, at han er kommet på afveje.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Advarslen kommer som et akustisk signal, og på en skærmen kan føreren se, hvilken siden han skal dreje til for igen at være inden for ideallinien, forklarer Peter Baumgärtner, Lemken.

Systemet er klar til levering på de store bugserede plove fra foråret og på liftplovene fra næste efterår.