Abonnementsartikel

Formanden for Mejeriforeningen mener, at det nye system for mælkekvoter stadig har store fejl

På Mejeriforeningens generalforsamling, den 25 oktober, kritiserede formand Kaj Ole Pedersen det nye mælkekvote-system for stadig at have væsentlige mangler. Blandt andet mener han, at kravet om sammenhæng mellem køb af kvoter og jordareal er urimeligt.

Når en landmand køber mælkekvote af en anden mælkeproducent, skal han samtidig overtage en del af sælgers jord. Det kan betyde, at landmanden får et mindre stykke jord langt fra sine egne besiddelser, som er svær at udnytte i hverdagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Oprindeligt blev reglen indført af hensyn til miljøet for at sikre, at en landmand ikke overbebyrdede en mindre jordbesiddelse med for meget husdyrgødning. Dette forhold er i dag reguleret af en række andre miljølove, og den overflødige regel betyder, at omfordelingen af mælkekvoter ikke forløber så smidigt, som det ellers var muligt, mener Kaj Ole Pedersen.

Den positive særbehandling af økologiske mælkeproducenter i kvoteordningen måtte også stå for skud.

Kaj Ole Pedersen finder det blandt andet urimeligt, at nyetablerede økologiske mælkeproducenter skal have 25 procent kvote gratis, før den resterende del af kvotemængden fordeles blandt andre nyetablerede landmænd.

Han kritiserede også, at de økologiske mælkeproducenter har haft særlig gunstige vilkår ved indgåelse af driftsfællesskaber, som overtager tomme gårde. Det kan efterfølgende give dem mulighed for at overføre både kvote og produktion til hovedgården.