Abonnementsartikel

Danske svin strutter ikke længere af penicillin, faktisk er det nærmest umuligt at finde rester af medicin i dem

Det er nærmest umuligt at finde rester af medicin i danske svin.

Den kendsgerning slår Forbrugerinformation fast, efter at Fødevaredirektoratet har lavet en omfattende undersøgelse af danske svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For flere svineproducenter er det måske ikke en nyhed, men ikke desto mindre har det gamle slogan om danske svin, der strutter af penicillin, bidt sig fast i manges bevidsthed. Med undersøgelsen slår Forbrugerinformation fast, at det er ganske uretfærdigt.

I undersøgelsen fra sidste år har Fødevaredirektoratet foretaget 7.000 stikprøvekontroller. Kun ét dyr indeholdt medicinrester over den tilladte grænse. I fem søer og tre slagtesvin blev der fundet bakteriehæmmende stoffer – fire af dem indeholdt en for stor mængde antibiotika.

Også ordningen med at landmanden orienterer slagteriet, såfremt dyr, der sendes til slagtning, har fået antibiotika, virker. I sådanne tilfælde foretages en mistankeundersøgelse.

Mistankeprøver tages af de kontrollanter, der rutinemæssigt tjekker slagtekroppene på slagterierne. I 2000 blev knap 1.000 svin undersøgt på den baggrund – 24 af dem indeholdt rester.

- De tilfælde, vi finder, er ret specielle - det kan være ved en gårdbrand, at dyret har brækket benet, eller at landmanden ved en fejltagelse har sendt dyret for tidligt af sted og selv ringer og gør opmærksom på fejlen. Men det viser, at systemet fungerer, siger Vibeke Henriksen fra Fødevaredirektoratet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke kun svin, som er fri for medicinrester. I kvæg, fjerkræ, får, geder og opdrættet vildt er der ingen tilfælde af lægemiddelrester. Importeret kød er underlagt den samme kontrol, som kød fra danske slagterier.