Abonnementsartikel

Det regnfulde efterår var den ultimative test for Frilandsmåtten på Niels Vestergaards bedrift

Gårdejer og frilandsproducent Niels Vestergaard investerede for lidt over et år siden i måtter til sine farehytter, og efter et særdeles vådt efterår konstaterer han, at de har bestået prøvetiden.

Frilandsmåtten kom ind i billedet hos Niels Vestergaard, fordi han generelt havde problemer med fugt i hytterne på grund af en lidt for god jordkvalitet og dermed lidt besværlige forhold for frilandssohold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Allerede i foråret kunne han konstatere, at det vinteren igennem havde været lettere at holde hytterne tørre og dermed sikre de nyfødte grise i de første, kritiske dage.

Blankt vand

- Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan vi var kommet igennem efteråret uden Frilandsmåtterne. De har fungeret rigtig godt. Eksempelvis har der i perioder stået blankt vand op ad siden på enkelte hytter, som stod placeret i lavninger på marken. Alligevel var der tørt i hytterne, fortæller Niels Vestergaard.

Hans hytter vender mod syd, men han har stort set ikke oplevet slagregn i hytterne, hvilket kan være et problem, når der er måtter i hytterne, fordi vandet dermed ikke kan trænge væk.

- Det hjælper selvfølgelig også, at vi har vinterstrimler som en slags gardin foran indgangshullet.

Snittet halm

Niels Vestergaard har heller ikke oplevet problemer med gødning i hytterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Smågrisene besørger inde i hytterne de første dage, men det giver ikke problemer i form af fugtige måtter, konstaterer han.

Når måtterne fjernes, kan Niels Vestergaard dog mærke på vægten, at der er gods i dem.

Tidligere anvendte han blot usnittet halm i hytterne, men han er nu gået over til snittet halm, og det fungerer ifølge Niels Vestergaard suverænt.

- Søerne fordeler det fantastisk godt, og grisene begår sig meget fint i det snittede halm.

Niels Vestergaard tør ikke sætte tal på, hvor mange ekstra grise han har fravænnet som følge af Frilandsmåtten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er svært at sige, for det er ikke til at sige, hvordan resultatet ville være uden måtterne, siger Niels Vestergaard.