Abonnementsartikel

De svenske veterinære myndigheder er betænkelige ved det planlagte avlssamarbejde mellem den svenske og danske svineproduktion

Det planlagte samarbejde mellem Danmark og Sverige indenfor svineavlen møder fortsat bestænkeligheder i Sverige.

Swedish Meats har bedt det svenske landbrugsdirektorat om en udtalelse for at kunne begynde importen af danske orner. Der er planlagt indførsel af 400 danske duroc-orner årligt til den svenske avl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det svenske landbrugsdirektorat skal med hjælp fra eksperter fra den veterinærmedicinske anstalt i Sverige (SVA) og det svenske landbrugsuniversitet (SLU) tage stilling til importen af de danske grise. Man venter et svar inden for de næste par uger.

At spørgsmålet er kontroversielt i svenske veterinærkredse, bekræftes af Anders Engvall fra SVA.

- I og med at sygdomssituationen i Danmark og Sverige er forskellige, er der naturligvis nogle risici, siger han til svenske Lantbruk.com.

Han peger på at salmonella blandt grise er meget mere udbredt i Danmark end i Sverige, inklusive den multiresistente art af salmonella. PRRS nævnes også som et problem, der er udbredt i Danmark, og som ikke findes i svenske besætninger.

Etik i avlsarbejdet

Swedish Meats har planer om at mindske smitterisikoen ved at sætte de importerede dyr fra Danmark i karantæne og lade dem gennemgå grundige kontroller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Johan Beck-Friis, informationschef i det svenske veterinærforbund, anerkender at programmet er ambitiøst, men mener samtidig, at indførsel af levende grise altid indebærer en risiko.

Han er tillige bekymret for følgerne for svensk svineavl, hvis importplanerne gennemføres. I Danmark har man en anderledes tradition inden for avlsarbejdet end i Sverige, hævder han.

- Sverige er nået langt med at avle på en mere etisk måde og har udviklet mere modstandsdygtige grise. Hvis man ændrer i avlsmaterialet, så sætter vi os en række år tilbage, siger Johan Beck-Friis.