Abonnementsartikel

WTO forhandlinger om afskaffelse af eksportstøtten til landbruget

I januar 2002 indleder de 142 lande i verdenshandels-organisationen WTO nye forhandlinger, som skal vare i tre år.

I løbet af de tre år skal landene blandt andet blive enige om, hvornår og hvordan eksportstøtten til landbruget skal reduceres, skriver det svenske ATL.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I slutdeklarationen fra ministermødet i Qatar gik EU-landene, som står for 90 procent af eksportstøtten, med til at reducere denne.

Igennem indrømmelserne på landbrugsområdet fik EU støtte til forhandlinger om investeringer og konkurrenceregler. Desuden skal WTO klargøre, hvordan reglerne kan forenes med internationale miljøaftaler.

WTO-landene forpligter sig ligeledes til at forhandle om, hvordan adgangen til markedet kan forbedres.

Det betyder, at der skal forhandles om toldsænkninger og nedsættelse af interne støtteordninger som for eksempel støtte til handel med landbrugsprodukter.

Målet om at afskaffe eksportstøtten over årene gælder alle former for offentlig støtte til eksport af landbrugsprodukter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette fører formentlig til højere verdensmarkedspriser, at i-landene ikke længere kan sende deres overskudsproduktion ud på verdensmarkedet til dumping-priser, og at u-landene får bedre mulighed for at komme ind på i-landenes markeder med deres landbrugsprodukter.

Strid om mælkestøtte

Eksportstøtteordninger giver stadig strid mellem i-landene på trods af den politiske solidaritet efter den 11. september. Det viste sig på mødet for paraplyorganisationen for alverdens mælkeproducenter, International Dairy Federation (IDF), der afholdtes i New Zealand.

En strid, der ventes at tage ekstra fart, når WTO-forhandlingerne kommer i gang igen.

Striden viste sig, da den amerikanske mejerichef Jerry Kozak angreb EU’s eksportstøtteordninger for at påvirke verdensmarkedet negativt, mens han samtidig forsvarede de amerikanske ordninger.

En New Zealandsk delegeret var dog ikke overbevist om, hvilke støtteordninger, de amerikanske eller de europæiske, der generede verdenshandelen mest.

Artiklen fortsætter efter annoncen

USA’s mælkeproducenter havde frem til den 11. september de bedste afregningspriser nogensinde. På den anden side ses den høje dollarkurs som en hæmsko for den amerikanske eksport.