Abonnementsartikel

Antallet af dødsulykker forventes at blive rekordlavt i år

Fem er indtil videre døde ved landbrugsulykker i år. Dermed ser det ud til at den kampagne som blev sat i værk på grund af de mange ulykker i landbruget har hjulpet. For to år siden omkom 21 i landbrugsulykker, mens tallet sidste år var 14.

- Som udgangspunkt er nul dødsulykker naturligvis det eneste tilfredsstillende resultat. Men holder tallet året ud, er det trods alt det bedste resultat nogensinde, siger Morten Svane, arbejdsmiljøkonsulent hos Landbrugets Rådgivningscenter til Ritzau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig påpeger han, at den ene ulykke måske ikke burde tælle med i landbrugsstatistikken, men derimod nærmere hører ind under skovbruget.

- En mand blev dræbt under et væltende træ, forklarer Morten Svane.

Opmærksomheden er skærpet

De øvrige fire ulykker skete ved at en ældre traktor uden førerværn væltede og klemte føreren – i det ene tilfælde en kun 13-årig dreng. Desuden faldt en landmand gennem et tag, mens en blev klemt under en kartoffeloptager.

- Alle ulykkerne understreger vigtigheden af, at folk tænker sig om og undgår at gøre dumme eller uoverlagte ting. At tallene trods alt har forbedret sig så meget, tilskriver jeg dels en omfattende kampagne i flere år rettet mod de mange dødsulykker i landbruget, dels den fokus der også har været i medierne. Vi kan registrere, at der bliver talt meget mere om risikoen for ulykker ude på gårdene, og det skærper opmærksomheden. Folk er blevet bedre til at sige til hinanden: Lad nu lige være med det der. Det understreges også af, at de fleste af ulykkerne i år er enkeltmandsulykker, hvor der ikke har været nogen til at gribe ind, siger Morten Svane til Ritzau.