Abonnementsartikel

Steff-Houlberg tabte en historisk retssag, da arbejdsretten idømte slagterierne i Ringsted en bod på en mio. kr.

Steff-Houlberg tabte mandag en historisk retssag, da arbejdsretten idømte slagterierne i Ringsted en bod på en mio. kr. for uretmæssigt at have lockoutet samtlige 110 ansatte fra natholdet den 10. juli i år.

Ifølge dommen er slagteriet forpligtet til fortsat at beskæftige samtlige medarbejdere samt udrede løn til disse i perioden fra bortvisningen og frem til genindtræden i deres stillinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er tilfreds med, at arbejdsretten har givet forbundet medhold i, at der var tale om en overenskomststridig lockout, hvilket vi har hævdet fra starten. Jeg er meget glad for, at vores medlemmer stadig har deres arbejde, og at de får løn for den tid, hvor de er gået uden arbejde. Det er historisk. Det er første gang i fagbevægelsens historie, at nogen har fået dom for at kunne blive i deres arbejde. Dernæst er vi selvfølgelig også tilfredse med, at arbejdsgiveren har fået en bod i den størrelsesorden, sagde Mogens Hjort, formand for NNFs Landbrugsgruppe til Ritzau efter dommen.

Ny tvist på vej

Mogens Hjort vurderer, at sagen kommer til at koste Steff-Houlberg tre mio. kr. En mio. kr. i bod og cirka to mio. kr. i erstatning til de lockoutede for tabt arbejdsfortjeneste. Det sidste er uklart, da dommen ikke fastlagde, hvilken timeløn erstatningen skal udregnes efter.

NNF når frem til to mio. kr. i erstatning ved at regne med en timeløn på 206 kr. Steff-Houlberg har tidligere lagt op til, at en eventuel erstatning skulle udregnes efter en timeløn på 94 kr. Dermed kan der være grobund for endnu en konfrontation mellem Steff-Houlberg og NNF.

- Der er ingen, der tjener 94 kroner i timen. I det beløb er der hverken medregnet pension eller genetillæg eller noget andet. Så hvis det bliver resultatet, så må vi komme efter dem igen, siger Tina Kristensen, organisationssekretær i Landbrugsgruppen, til Ritzau.

Sagen opstod, da slagteriarbejdere fra natholdet blev lockoutet i forbindelse med arbejdsnedlæggelser, som begyndte den 5. juli i år. Arbejdsnedlæggelserne skyldtes utilfredshed med et akkordforslag. De begyndte på dagholdet, mens natholdet først tre dage senere nedlagde arbejdet i sympati med kollegerne.