Abonnementsartikel

Johs. Randløvs Maskinfabrik kan fejre 60 år med fremstilling af maskiner til brænde - og nu skal man blot trække i et håndtag

Træk i håndtaget, og brændet er savet, kløvet og læsset på én og samme gang. Sådan er en moderne save-/kløvemaskine indrettet – når den er fremstillet af Johs. Randløvs Maskinfabrik A/S i Skanderborg.

Som vanligt udstiller Danmarks ældste firma inden for brændeudstyr på årets Agromek, og her kan gæsterne se den moderne Combi sav anno 2002.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den findes i mange udgaver, som kan drives af en benzinmotor, af en elmotor eller af en traktor. Og så har den sin egen hydraulikstation.

Det kan sågar også lade sig gøre at købe en model, der er monteret på en trailer.

Med i 60 år

Tilbage i 1925 startede Randløv i Skanderborg som en almindelig forhandler af landbrugsmaskiner. Men det skulle blive krigens udbrud i 1940, som satte skub i udviklingen af det, der i dag er specialet – brændemaskiner.

Dengang var der stor knaphed på olie, kul og koks, så derfor måtte de naturlige danske resurser i form af skovens træer træde til som erstatning for de importerede, fossile brændstoffer.

Første model af en rundsav fra Johs. Randløvs Maskinfabrik blev fremstillet næsten udelukkende af træ. Klingen var dog ikke af træ, men af stål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til at trække denne sav blev brugt en elmotor, der ydede fem hestekræfter, og kraften fra elmotoren blev overført til saven med en fladrem. Alle, der har arbejdet med fladremme, ved, at de er mere end almindeligt bøvlede at have med at gøre. De hopper nemt af, og de skal desuden smøres med remvoks.

Træ til bilerne

Under 2. verdenskrig blev brænde både brugt i huset til opvarmning, i husholdningen til komfuret og så til generatortræ. Generatoren var monteret på bilerne, så de i stedet for benzin kunne køre på de gasarter, træet udvikler.

Til at lave generatortræ blev rundsaven flittigt brugt, og der skulle laves stykker, som ikke var længere end fem centimeter.

Kløver træet

Men den tid er en saga blot, og i dagens Danmark er der ikke længere nogen, som vil slæbe på tunge træstykker, der skal saves og kløves. Derfor har Johs. Randløvs Maskinfabrik udviklet en kran, der kan slæbe træet hen til kløveren, som firmaet også fremstiller i flere modeller.

Kranen kan hente træet ude i en afstand af 7 – 8 meter fra trækløveren og efterfølgende løfte det på plads, før det kløves.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Denne svingbare løftekran fik tre stjerner på Agromek 2000.

Vi har lånt dette foto af en 60 år gammel rundsav – på årets Agromek viser Randløv sine moderne brændemaskiner.